Проучване на UC Davis Eye Center, проведено в сътрудничество с френския INSERM Изследователски институт за стволови клетки и мозък, разкри възможността специални очила с технически усъвършенствани спектрални филтри да подобрят зрението на хора, чието цветоусещане е нарушено.

 

Способноста на хората да разпознават различните цветове - основни и тези, получени при тяхното смесване, се нарича нормална трихромазия.


 

Отклоненията в нормалното цветоусещане могат да бъдат различни и да засегнат способността на хората да разпознават отделните цветове. Тези състояния са вродени или придобити.

 

Нарушенията в цветното зрение засягат близо 350 милиона души в световен мащаб и са по-често срещани сред мъжете. В зависимост от тежестта на състоянието може да се засегне качеството на живот на човека.

 

В хода на проведеното изследване, специалистите проследяват влиянието на спектралните филтри с прорези върху подобряването на хроматичните реакции при хора с нарушено цветоусещане за червено и зелено, след две седмици употреба.

 

Филтрите са предназначени да повишат разделителната способност на зрителния анализатор, с което да подпомогнат на хората с нарушения в цветното зрение, да разграничават по-ясно различните нюанси.

 

Включените хора са разделени на две групи, като едната служи за контрола, тъй като в хода на проучването те носят очила без спектрален филтър.

 

В срок от две седмици участниците водят записки на своето ежедневие. Състоянието на тяхното зрение се проследява с помоща на различни изследвания на 2, 4 и 11 ден, когато те не носят своите очила.

 

При анализ на получената информация, специалистите установяват, че носенето на очила със спектрален филтър подобряват хроматичните реакции при хора с разтройства в цветоусещането, които не възприемат по нормален начин червения и зеления цвят, дори и когато те не носят тези очила.

 

Все още не е известно колко време продължава този феномен, но според проведеното изследване подобрение се наблюдава и след сваляне на очилата със спекртален филтър.

 

Полученият ефект не може да бъде постигнат с помощта на широколентови филтри, които се продават като помощни средства за хора с цветна слепота (далтонизъм).

 

Според екипа, провел проучването, модификациите на фоторецепторните сигнали активират определен субстрат в мозъка, който може да подпомогне при зрителна рехабилитация.

 

Проучването е публикувано в сп. Current Biology.

 

Референции:

https://www.nei.nih.gov/about/news-and-events/news/study-finds-special-filters-glasses-can-help-color-blind-see-colors-better

https://health.ucdavis.edu/news/headlines/study-finds-that-special-filters-in-glasses-can-help-the-color-blind-see-colors-better/2020/07

https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(20)30741-7?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0960982220307417%3Fshowall%3Dtrue