По време на тяхната еволюция, някои щамове на Escherichia coli са придобили генетични мутации, които им придават опасни свойства, включително така наречената ентерохеморагична E. coli, означена като EHEC.

 

Инфекциите, причинени от EHEC, са повече или по-малко тежки.


 

В най-сериозните случаи, особено при малки деца, те могат да доведат до хеморагична диария и/или увреждане на бъбреците - хемолитично-уремичен синдром - HUS.

 

Този животозастрашаващ синдром следва инфекция с E. coli, която произвежда шига токсини.

 

Замърсена храна - основният източник на инфекции

Шига-подобни токсини, произвеждащи E. coli бактерии – наречени така поради приликата си с тези, произвеждани от Shigella dysenteriae - друга бактерия, която причинява форма на дизентерия, се размножават при температури между 7°C и 50°C.

 

Някои щамове виреят и в кисели храни с рН до 4,4.

 

E. coli O157:H7 е един от най-опасните серотипове, другите серотипове са свързани със спорадични случаи и огнища.

 

E. coli, отговорни за HUS, по-специално серотип O157:H7, присъстват в червата на много преживни животни.

 

Те се елиминират чрез екскрементите и по този начин могат да замърсят средата на живот на тези животински видове.

 

Попадат във водата, почвата и храната.

 

По този начин предаването на хората се осъществява главно чрез консумация на заразена храна, като сурово или недостатъчно обработено мляно месо, сурово мляко, сурови зеленчуци или замърсени покълнали семена.

 

Замърсяването на храни от животински произход се случва по-специално в местата на отглеждане по време на доене.

 

Фекалното замърсяване на водата, както и кръстосаното замърсяване по време на приготвяне на храна също могат да причинят инфекции.

 

Контактът от човек на човек е друг възможен начин на предаване.

 

Регистрирани са и някои случаи на предаване на бактериите от едно безсимптомно лице на друго.

 

Токсини, които атакуват кръвоносните съдове

 

EHEC инфекцията обикновено се проявява в рамките на 3 до 4 дни след поглъщане на замърсената храна.

 

Причинява диария, понякога кървава, коремна болка, а понякога треска и повръщане.

 

В повечето случаи възстановяването е спонтанно, средно в рамките на десет дни.

 

Когато инфекцията прогресира до HUS, като симптоми се добавят интензивна умора, бледност и намаляване на обема на урината, която след това става по-тъмна.

 

Най-уязвимите към тази инфекция са децата и възрастните хора.

 

Според Световната здравна организация при 10% от пациентите инфекцията с E. coli, произвеждаща шига-токсини, може да прогресира до HUS, с риск от летален изход.

 

Тези токсини предизвикват съдови лезии на чревно, бъбречно и мозъчно ниво, причинявайки проблеми с коагулацията на кръвта и артериална хипертония.

 

HUS е най-честата причина за остра бъбречна недостатъчност при малки деца.

 

Може да доведе до неврологични усложнения - гърчове, мозъчносъдови инциденти и кома при 25% от пациентите и хронични бъбречни последици при 50% от тях.

 

Антибиотиците обикновено не се препоръчват за лечение на EHEC инфекция, тъй като унищожават бактериите, те биха предизвикали освобождаването на шига-токсини в тялото, което допълнително влошава HUS.

 

Лечението се основава на компенсиране на дефицитите, причинени от токсините, чрез кръвопреливане, диализа и/или плазмен обмен.

 

Препоръки за ограничаване на риска от инфекция

 

По отношение на хигиената, важно е да се мият добре ръцете преди приготвяне на храна и да се почистват добре кухненските прибори – най-добрият поход е да се използват различни съдове за сурово месо и за други храни, за да се избягва кръстосано замърсяване.

 

EHEC бактериите понасят добре студ - те оцеляват няколко дни в хладилник или фризер, но се унищожават при готвене.

 

Следователно месото, особено телешката кайма, трябва да бъде много добре сготвено.

 

Готвенето на висока температура може да унищожи тази бактерия.

 

Плодовете и зеленчуците, както и ароматните билки и подправки трябва да бъдат добре измити, по възможност обелени, особено ако се консумират сурови.

 

Според препоръките на Институт Пастьор е препоръчително при децата под 5-годишна възраст да се избягва консумация на сурово мляко, сирена и други млечни продукти, произведени от сурово мляко.

 

Източници:

https://www.science-et-vie.com/corps-et-sante/pourquoi-la-bacterie-escherichia-coli-peut-elle-etre-dangereuse-67944

https://www.pasteur.fr/fr/centre-medical/fiches-maladies/escherichia-coli