Учени са открили  молекула в устната кухина, която се бори против инфекциозни патогени и подпомага здравия микробиом. Молекулата се произвежда от полезна бактерия в устната кухина и може да бъде основа за нов вид лекарства против множество инфекциозни заболявания.


Човешката микрофлора има съществено значение за имунната система и цялостното здраве. Най-големият сбор от микроорганизми е чревната микрофлора с около. На второ място се нарежда микробиотата в устната кухина – в нея има над 700 уникални видове бактерии. Устната микрофлора не е толкова добре изследвана колкото чревната, но сега учените се опитват да разберат повече за нея. Искат да разберат дали има бактерии, които могат да се използват за различни лечения.  


Търсенето е било насочено към бактерии в устната кухина, които са коменсални, т.е. полезни бактерии. Конкретно са търсени коменсални бактерии с пробиотични свойства. Изолирана е бактерия, наречена Streptococcus salivarius. Тя се намира при повечето организми както в устната кухина, така и в червата. Разглеждал се е ефектът на тази бактерия срещу вредни патогени.Открито е, че Streptococcus salivarius в реакция на патогени отделя пептиди, които действат като специални антибиотици. Те се наричат лантибиотици и могат да спрат разпространението на патогени в организма и да подпомогнат микробиомата. Лантибиотиците не са рядко явление при коменсалните бактерии, но тези, отделени от Streptococcus salivarius представляват нов клас лантибиотици. Те се наричат salivaricins и имат силни укрепващи ефекти върху имунната система.


Молекулите, отделени от Streptococcus salivarius са именувани като Sali10. Те действат като сигнал за неутрофили, т.е. бели кръвни клетки, които първи реагират при навлизане на зловредни бактерии и вируси в организма. Sali10 не само привлича неутрофили, ами и подобрява тяхната способност да поглъщат вредни бактерии и вируси. Третият ефект на Sali10 е, че може да намали възпалението като стимулира макрофаги в организма против него.


Тази страхотна мултифункционалност на Sali10 прави молекулата в пъти по-ефективна от други ланбитиотици. Тя е способна да премахне вредни патогени, които предизвикват парадонтални заболявания и даже устойчиви на други лечения патогени. Статистически по-малко от три процента от човешкото население притежава бактерията Streptococcus salivarius, но извличането на Sali10 и разпространението на молекулата като лекарство ще подпомогне здравето на устната кухина и на микрофлората в целия организъм.

 

Референции:
Ambros, N. (2023, June 1) Researchers discover molecule in the mouth that could help eliminate pathogens. Retrieved 2023, June 2 from https://medicalxpress.com/news/2023-06-molecule-mouth-pathogens.html
Glogauer, M. (2023, April 15) Discovery of phosphorylated lantibiotics with proimmune activity that regulate the oral microbiome. Retrieved 2023, June 2 from https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2219392120