Ново мащабно изследване потвърждава връзката между кръвната група и склонността към развитие на някои заболявания. Това става ясно от проучване на Института Каролинска, което включва над 5 милиона шведи и 1000 заболявания.


Изследователите намират корелация между някои кръвни групи и 49 заболявания, включително и новото откритие, че хората с кръвна група В са по-малко склонни да образуват камъни в бъбреците. Научният труд потвърждава известната досега връзка между някои кръвни групи и повишения риск от образуване на тромби и нарушения на кръвосъсирването. 


Кръвната група се определя в зависимост от антигените, които се намират на повърхността на червените кръвни клетки. Широко се използват две системи за определяне на кръвна група - AB0 и RhD.AB0 системата има четири основни кръвни групи: А, В, АВ и 0, всяко от които може да бъде с положителен или отрицателен резус фактор. 
Определянето на кръвната група е от съществено значение за безопасното прилагане на кръвопреливане. 


От предишни изследвания е ясно, че хората с кръвна група 0 много по-рядко проявяват склонност към образуване на кръвни съсиреци и сърдечносъдови заболявания, отколкото тези от А и В групи. 


За проучването си изследователите от Института Каролинска използват шведските здравни регистри. Освен 49-те свързани с кръвните групи по АВ0 системата, те откриват и едно заболяване, свързано с RhD системата. 


Шведският научен екип потвърждава, че хората с кръвна група А са по-склонни да образуват кръвни съсиреци и че тези от нулева група е по-вероятно да имат риск за нарушения в кръвосъсирването. Жените с кръвна група 0 е по-вероятно от другите да развият хипертония, предизвикана от бременността. 


Новите открития са: по-нисък риск от формиране на камъни в бъбреците при хора от В кръвна група; и по-висок риск от високо кръвно заради бременността при жените с положителен резус фактор. 


По думите на авторите проучването поставя основа за следващи изследвания, които да идентифицират механизмите, стоящи зад развитието на болестите и връзката им с кръвните групи, както и лечението на тези заболявания.


Изследването е публикувано в eLife.

 

Източници: 

Study on five million Swedes finds links between blood groups and disease risks | Karolinska Institutet Nyheter (ki.se)

An agnostic study of associations between ABO and RhD blood group and phenome-wide disease risk | eLife (elifesciences.org)