Изследователи от Duke Human Vaccine Institute излизат с резултати от проучване, които показват нов тип антитела, насочени срещу вируса на СПИН. Те се свързват с гликани - вид захариди, намиращи се на повърхността на клетките на вируса, което дава надежди за нови възможности за ефективна ваксина срещу ХИВ. Изследването е публикувано онлайн в списание Cell.


Според изследователите повече от 50% от повърхността на имунодефицитния вирус е покрита с гликани, представляващи таргет за създаване на потенциални гликано-специфични антитела, които могат да неутрализират и разграждат обвивката на вируса.


Но независимо от откритието, механизмът не е толкова прост, тъй като гликаните, покриващи ХИВ, са подобни на тези в редица други клетки на тялото, което означава, че те действат като вид маскировка, за да избегнат имунния отговор на гостоприемника.Въпреки това, новоидентифицираният тип антитела - наречени Fab-димеризирани гликанореактивни антитела (FDG) - имат уникална структура и могат да се свързват плътно със специфични гликани върху повърхността на вируса, но не и с други клетки.


Изследователите показват, че FDG антителата могат да се използват за активиране на B-клетъчния отговор на имунната система, който неутрализира вирусите. Тази работа показва, че антителата могат да се използват за проектиране на ваксини, насочени към специфичните гликани върху повърхността на ХИВ.


Изследването също така отбелязват, че FDG антителата могат да бъдат използвани за насочване към други патогени, включително патогенни дрожди, наречени Candida albicans и вируси като грип и SARS-CoV-2. Бъдещите изследвания ще се фокусират върху разработването на начини за използване на FDG антитела за насочване към тези патогени.


Но докато потенциална ваксина бъде разработена към момента лица, които искат да се защитят могат да разчитат на т. нар. преекспозиционна профилактика.


Тя представлява предварителен прием на медикаменти или препарати, които позволяват защита от евентуална среща с инфекциозен причинител. Срещу вируса на СПИН към момента се използват таблетки, които се вземат най-често еднократно дневно. Обикновено профилактиката се започва 3-4 седмици преди евентуален контакт.


Ако се приема всеки ден, по едно и също време, преекспозиционната профилактика се оказва много по-ефикасна в сравнение с презервативите, които често се късат, изхлузват, поставят наобратно, но най-вече, които почти никога не се използват по време на орален секс.


Източник:
New Antibodies Target and Neutralize HIV | Clinical Lab Manager