Учени разработват нов подход за справяне с инфекциите причинени от Staphylococcus aureus. Изследваният от тях пробиотик успешно премина през фаза 2 на клинично изследване.

 

Staphylococcus aureus е бактерия, която може да бъде открита нормално в човешкото тяло, без да предизвиква поява на инфекциозно заболяване. Въпреки това при отслабени функции на имунната система, както и други видове нарушения, той може да навреди на здравето.


 

Метицилин-резистентният стафилоколус ауреус, известен още като MRSA, е причинител на сериозни бактериални инфекции, които трудно могат да бъдат излекувани.

 

Поради тази причина разработката на нов подход на лечение при този тип заболявания е от голямо значение.

 

Екип от учени установява, че пробиотикът Bacillus subtilis може значително да понижи колонизацията на Staphylococcus aureus, без да навреди на нормалния чревен микробиом.

 

Използваните до момента антибиотични препарати при определени условия биха могли да навредят на някои клетъчни процеси, протичащи в човешкия организъм. Освен това в много случаи бактериите развиват резистентност към тях заради прекомерната им употреба, което налага последваща по-агресивна терапия.

 

Пробиотиците и хранителните добавки, съдържащи живи микроорганизми, биха могли да се използват като заместител на антибиотиците.

 

Пробиотикът Bacillus subtilis е от особено клинично значение, тъй като се прилага орално във формата на спори, които могат да оцелеят при преминаване през стомаха и след това временно да се развият в крайните отдели на храносмилателния тракт.

 

След четири седмици приложение на пробиотика, изследователите правят оценка на нивата на Staphylococcus aureus в червата и носа на участниците. Те установяват 96,8% понижение на този вид бактерии в изпражненията и 65,4% понижение в носа.

 

Учените отбелязват, че пробиотикът не унищожава вече появили се в човешкия организъм бактерии от вида Staphylococcus aureus. Той нарушава тяхната способност да се колонизират, повлиявайки сензорната система, от която те се нуждаят за този процес.

 

Информация за провежданото клинично изследване е публикувана в сп. The Lancet Microbe.

 

Изследването е проведено от Националния институт по здравеопазване, ръководен от д-р Майкъл Ото, старши изследовател към Националния институт по алергии и инфекциозни болести.

 

Референции:

https://www.nih.gov/news-events/news-releases/probiotic-markedly-reduces-s-aureus-colonization-phase-2-trial?fbclid=IwAR21qYdVPmP2Or1S-uHiNC3OsZ7QXdJ-uU17sVzhEwyMz_EE21YgQkrSVOc

https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(22)00322-6/fulltext