За лечение на болестта на Крон може да се използват стволови клетки, взети от сърдечна тъкан. Този нов метод намалява възпалението и подпомага заздравяването на раните при болестта на Крон.


За пръв път се използват стволови клетки от сърдечна тъкан за възпалително заболяване на червата, каквото е болестта на Крон. Те се оказват ефективни за лечение на болестта, като за разлика от други съвременни лечения на болестта на Крон няма сериозни странични ефекти, както и повишен риск от смущения в стомаха и червата.


Болестта на Крон се характеризира със силни болки в корема, умора, диария и загуба на апетит и/или тегло. Тези симптоми се дължат най-вече на факта, че се засяга тънкото черво.Болестта може да бъде наследствена или да се породи вследствие на увреждане на имунната система, когато вирус или бактерия предизвикват имунен отговор към храносмилателния тракт. 


Отлагането лечението на болестта на Крон може да доведе до усложнения като  фистули, язви, фисура или дори рак на дебелото или малкото черво.


Болестта на Крон налага придържане към специална диета от пациентите. Наличните лечения на заболяването включват кортикостероиди, с които се цели намаляване възпалението в организма или имуносупресори, с които се цели ограничаване на имунната система. В тежките случаи на болестта се налага хирургична намеса.


Наличните лечения на болестта често могат да доведат до странични ефекти като гадене и повръщане. Но новият начин на лечение, използващ стволовите клетки от сърдечната тъкан, позволява ефективно облекчаване на симптомите без странични ефекти.


Лечението е разработено от учени към Детския изследователски институт Stanley Manne в детската болница Lurie в Чикаго, САЩ. Използването на стволови клетки от сърдечната тъкан е метод за лечение, първоначално разработен за сърдечно-съдови заболявания. Този вид стволови клетки се е използвал в регенеративната медицина за сърдечно-съдови заболявания от десетилетия, но за пръв път намира приложение в лечението на възпалителни заболявания на червата, каквото е болестта на Крон.


Ефективността на това лечение говори за ползата от употребата на стволови клетки, що се отнася за възпалителни заболявания на червата – те значително облекчават симптомите на заболяването, като стимулират регенерацията на храносмилателния тракт и намаляват възпалението.

 

Референции:
Sharma, A. (2023, July 6) Multipotent Human Neonatal Cardiac-Derived Mesenchymal Stem Cells Modulate Ileitis In Vivo. Retrieved 2023, October 1 from https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adtp.202200261