Любопитен факт е, че ноктите растат по-бързо на ръката, с която се пише. Също така ноктите на по-дългите пръсти растат по-бързо, като се счита, че най-бързо растат на средните пръсти. Освен това ноктите на ръката растат по-бързо, отколкото ноктите на краката.

 

Знаете ли, че ноктите растат по-бързо през лятото, отколкото през зимата? Попринцип ноктите растат със среден темп от 3 мм на месец. На ноктите на ръцете им е необходимо от 3 до 6 месеца, за да се възстановят напълно, а на ноктите на краката около 12 до 18 месеца.


 

Ноктите се състоят от няколко части. Нокътната плочка е твърдата видима повърхност, съставена предимно от кератин, полупрозрачен протеин. Формата ѝ се определя от формата на костта отдолу. Под нокътната плочка е нокътното легло. Частта от кожата, която обикаля нокътя и свързва повърхността му с останалата кожа, се нарича кутикула. Нейната основна функция е да защити от проникване на болестотворни микроорганизми.

 

Под кутикулата има корен. По-бледата част от корена се нарича лунула, тъй като наподобовява полумесец. Мястото, където се извършва деленето на клетките, се нарича матрикс. От корена започва нокътната пластинка, която е съставена от епителни клетки на базата на кератин.


Ноктите съдържат основно кератин, но също така и други компоненти като вода и липиди. В ноктите се намират още калций, хром, фосфор, селен, желязо и цинк. Всички тези компоненти придават на ноктите здравина. 


Счита се, че естественият цвят на ноктите е розов или леко червен.

 

Ноктите служат предимно за покритие на горната повърхност на пръстите. Една от основните функции на ноктите е защитната. Твърдата им повърхност предотвратява нараняване на меките тъкани, нервите, кръвоносните съдове и мускулите. 


Състоянието на ноктите може да бъде сигнал за здравословното състояние. Например удебелените и обезцветени нокти са признак за гъбична инфекция. Понякога гъбичните инфекции на ноктите сигнализират за диабет или имунна недостатъчност.


Ако ноктите са слаби и чупливи, вероятно има дефицит на кератин. Недостигът на витамини също може да причини проблеми с ноктите. Например изследвания показват, че недостигът на витамин В12 може да причини сиво-кафяво оцветяване на ноктите. Ако ноктите са синкави или лилави, това е признак за ниско насищане с кислород.