Слюнката се съставена предимно от вода, но също така съдържа няколко важни вещества, от които тялото се нуждае, за да усвоява храната и да поддържа здрави зъбите. В слюнката има минерали и протеини, които предпазват зъбния емайл и предотвратяват разпадане на зъбите, както и заболявания на венците. Слюнката поддържа устната кухина влажна, което е важно за преборване на микробите и бактериите в устата, причиняващи кариес. Слюнката също така предотвратява лошия дъх, който най-често се получава заради дехидратация.


Жлезите, които произвеждат слюнката, се наричат слюнчести жлези. Има 6 главни слюнчести жлези и стотици второстепенни. Слюнката се движи по слюнчести канали.

 


Интересен факт е, че се произвежда най-много слюнка в късния следобед, а най-малко през нощта. Средно човек произвежда около 1,7 л слюнка всеки ден. При всеки човек е различно. Средното количество слюнка, което човек отделя през живота си, е приблизително 24 хиляди литра. Това, колко количество слюнка се отделя, зависи основно от вегетативната нервна система. Счита се, че 24 хиляди литра е напълно достатъчно количество, за да се напълнят 2 плувни басейна. Невероятно, но факт!


Ако човек произвежда малко слюнка, се получава сухота в устата, наречена ксеростомия. Сухотата в устата може да доведе до по-бързо развитие на пародонтит. Това е така, защото слюнката помага зъбите да се изчистят от частиците храна. Сухотата в устата се причинява от дехидратация, стрес, тютюнопушене, някои заболявания като Паркинсон, диабет и др.


Може да се получи и обратен ефект - прекалено много слюнка. Това зависи от храната, която се приема. Твърде много слюнка се образува, ако една или повече слюнчести жлези са свръхактивни или има проблеми с преглъщането. По принцип, когато се приемат пикантни храни, се произвежда повече слюнка. Киселите храни също са склонни да задействат повече слюнка от сладките храни. В отделни случаи има заболявания, които причиняват твърде много слюнка, а някои от тях са церебрална парализа, гастроезофагеална релфлуксна болест (ГЕРБ), Паркинсон, уголемен език и други.

 

Друг любопитен факт е, че ако слюнката не може да разтвори приетата храна, то тя не може да се вкуси.