Колкото и съкровено чувство да ни се струва романтичната любов, техниките за визуализация на мозъка дадоха публичен и обективен достъп на учените до това иначе лично и субективно състояние. Разбира се, информацията, която можем днес да споделим за невронните корелати на любовта, е ограничена и фрагментарна, но е почти сигурно, че в близките години невроучените ще постигнат драматичен напредък по въпроса.

 

От къде да започнем?


 

Обикновено, но не винаги, романтичната любов се предизвиква от визуален стимул, което не означава, че други фактори (глас, интелект, чар, социално положение и финансово състояние) не влизат в действие. Ето защо не е изненада, че първите проучвания винаги включват мозъчната реакция на безнадеждно влюбения при гледката на своя любим/а. Свидетелствата сочат, че независимо от пола на изследвания субект, в мозъка се активира ограничен брой региони.

 

Къде се намираме?

 

Три от тези области са локализирани в мозъчната кора (например, медиален инсуларен кортекс, преден цингуларен кортекст и хипокампа), а няколко други са подкорови (стриатум и nucleus accumbens, които заедно формират региони от възнаградителната система на мозъка). Романтичната любов е сложна емоция, която често включва други импулси като желание за секс и похот, макар че се случва последните да протичат и без любов. Следователно, състоянията могат да се разграничат едно от друго.Това е съвместимо с просто невробиологично правило - ако може да кажете разликата, то това се дължи на различните ангажирани мозъчни области.

 

Любовта е химически бульон. Прибавете повечко допамин...

 

Безнадеждно влюбеният знае добре, че любовта се асоциира с чувство на почти непоносимо щастие и еуфория. Обяснението е, че зоните, които се активират при романтичните чувства, до голяма степен съвпадат с онези, съдържащи високи концентрации на допамин. Допаминът е невромодулатор, който е тясно свързан с възнаграждението, желанията и зависимостите. Подобно на други два химикала покрай романтичната любов, окситоцин и вазопресин, допаминът се произвежда от хипоталамуса: структура, разположена дълбоко в мозъка и функционираща като връзка между нервната и ендокринната система (същите региони са активни, когато се поглъщат екзогенни опиоидни вещества като кокаин, които сами предизвикват състояние на еуфория).

 

... щипка серотонин...

 

Увеличаването на допамина е корелирано с понижаване на серотонина, който участва при апетита и настроението. Проучванията показват, че в ранните етапи на любовна еуфория серотонинът се изчерпва до нива, близки до тези при пациенти с обсесивно-компулсивни разстройства. В края на краищата, любовта е вид обсесия: интензивен фокус върху един единствен индивид.

 

... и смес от окситоцин и вазопресин.

 

Окситоцинът и вазопресинът пък играят съществена роля при привързването. И двата невромодулатора се произвеждат от хипоталамуса и се освобождават и съхраняват в хипофизната жлеза, за да се изхвърлят в кръвта, особено по време на оргазъм, раждане и кърмене. При мъжете вазопресинът е изрично свързан със социалното поведение, особено с агресията към други мъже. Концентрацията на окситоцин и вазопресин се увеличава по време на фазата на интензивно романтично взаимодействие.

 

Очаквайте продължение...