С напредването на медицинските науки и качеството на живот, значително се повишава и продължителността на живота. Само за последните 200 години тя се е повишила двукратно.

 

Според СЗО между 2000 и 2050 г. броят на хората над 65-годишна възраст ще нарасне от 11 до 22%.


 

Именно тези факти дават основание да бъдат премахнати някои убеждения, свързани с по-възрастните и тяхното ментално, физическо и сексуално здраве.

 

1. Тялото се захабява

Безспорно, през годините тялото преминава през големи количества промени и стрес, което го „износва“ частично. Въпреки това, физическото влошаване не е пълно и има начини да бъде забавено.

 

Известно е, че балансираният хранителен режим, правилната физическа активност и сънят оказват огромно влияние върху проблеми като намалена мускулна сила, увеличена телесна маса, високо кръвно налягане и намалена костна плътност.

 

Има проучвания, които твърдят, че дори самото очакване на влошаването увеличава вероятността то да настъпи.

 

Накратко – правилната диета, спортът и позитивното мислене са ни верни спътници до край.

 

2. Възрастните не трябва да се натоварват със спорт

Ясно е, че спортът е важен за поддържане на добро физическо състояние. Освен това, има доста доказателства, че редовната физическа активност намалява риска от развитие на болест на Алцхаймер и друг вид деменции.

 

Голяма част от по-възрастните смятат, че е безсмислено да спортуват, тъй като няма да постигнат резултат. Доказано е, че дори в напреднала възраст, спортът увеличава мускулната маса, мускулната сила, намалява мазнините в организма и подобрява състоянието на някои системи.

 

Да, не трябва да се прекалява. При наличие на здравословни проблеми е добре да бъде направена и консултация с лекар за съвместимостта на спорта и ежедневието на болния. Въпреки това, има причина хората да казват „Спортът е здраве.“.

 

3. Възрастните се нуждаят от по-малко/повече сън

Някои смятат, че възрастните се нуждаят от повече сън, тъй като обичат да дремват през деня. Други твърдят, че ранното ставане в напреднала възраст е следствие на по-малките нужди на организма, намаляващи нуждата от сън.

 

Има много фактори, които влияят на съня в напреднала възраст. Той обикновено настъпва по-трудно и е изключително фрагментиран и лек.

 

С напредването на възрастта може да бъде променен Циркадният ритъм на организма – нашият биологичен часовник.

 

Това може да доведе до по-чести дрямки през деня, а повлиява и хормоналните нива на организма.

 

Някои болести, например остеоартрит, остеопороза, хронична обструктивна белодробна болест, застойна сърдечна недостатъчност и др., водят до значителен дискомфорт и усложняват съня.

 

Приемът на често срещани лекарства при възрастните, като бета-блокери, кортикостероиди, бронходилататори и др., също влияе върху състоянието на съня.

 

Въпреки посочените фактори, редица учени твърдят, че нуждата от сън на по-възрастния организъм не е различна от тази на младия. От редица проучвания дори се констатира, че възрастните по-лесно се справят с липсата на почивка от по-младите, които често изпитват главоболие, замаяност, дезориентация, депресия и т.н.

 

4. Само жените развиват остеопороза

Остеопорозата е състояние, при което костите прогресивно стават по-слаби. То засяга и двата пола, както и хора във всички възрасти.

 

Факт е, среща се по-често при по-възрастни представители на женския пол от европеидната раса. Около 1/3 от жените над 50 развиват остеопороза, а при 1/5 от мъжете се наблюдават счупвания, асоциирани с остеопороза.

 

Смята се, че състоянието е неизбежно, но както сочат статистиките - 2/3 от жените изобщо не развиват болестта.

 

За да се намали допълнително рискът, специалистите съветват да се приемат храни, богати на калций и витамин Д.

 

5. С остаряването мозъкът става по-бавен

 

Когнитивният спад се означава като постепенен спад в менталната функция.

 

Много хора смятат, че например деменцията е неизбежна. Да, рискът от развитие на болестта е по-висок при по-възрастните, но не всички я развиват.

 

В света само около 5-8% от хората над 60 развиват деменция. Тоест повече от 90% от хората не се разболяват.

 

Друго често срещано твърдение е, че когнитивният спад винаги води до деменция.

 

Това също е невярно. Да, деменцията първоначално протича с когнитивен спад. Но не всеки когнитивен спад задължително води до деменция.

 

Проучвания сочат, че 22,2% от възрастните над 71 години показват отслабена когнитивност и само около 20% от тях развиват деменция.

 

Когнитивният спад също не е необратим. От редица проучвания се отчита, че някои фактори, които подлежат на промяна, значително повлияват мозъчната дейност.

 

Отново редовният спорт, правилният прием на храна, правилното лечение на различни сърдечносъдови, метаболитни и др. състояния, както и редовното четене и ангажиране на мисловната дейност са изключително важни за запазване на менталните възможности.

 

6. Няма смисъл да спрем цигарите в напреднала възраст

Мит или просто оправдание – това е невярно. Без значение колко дълго е пушил човек, спирането на цигарите веднага повлиява неговото здравословно състояние. Някои от благоприятните ефекти от ограничаването на цигарения дим се наблюдават дори час по-късно.

 

7. Сексът е невъзможен в напреднала възраст

Някои хора смятат, че с напредване на възрастта се губи удоволствието от секса и половите органи стават негодни. Това, за щастие, е просто мит.

 

Да, рискът от еректилна дисфункция и вагинална сухота нараства с напредване на възрастта, но има решение – редица медикаменти и лубриканти подобряват оплакванията.

 

Еректилната дисфункция, по-рядко, е срещана и при млади хора, под 30 години. Едва 0.4% от младите страдат от състоянието, в сравнение с 11,5% при мъжете над 60 години.

 

Обръщайки данните от статистиката обаче, става ясно че 9 от 10 мъже не страдат от еректилна дисфункция дори и в напреднала възраст.

 

Голяма част от митовете се основават на „необратимостта“ на мероприятията. Прието е със стареенето да се смята, че животът става сив, скучен, бавен и тежък.

 

Как ще подходим към промените в тялото, психиката, здравословното ни състояние и как изглеждаме визуално, избираме сами. Животът не приключва след 60.

 

Източник:

Medical News Today