След като чревният сок разгради окончателно белтъците, въглехидратите и мазнините до техните основни съставни елементи, те вече са готови за „всмукване“ от организма. Усвояването на вещества от организма, които, обаче, нормално не са част от храната – лекарствени средства, алкохол и др. се осъществява в различни части на храносмилателната система. В устната кухина, например, се всмукват някои лекарствени вещества, като животоспасяващия нитроглицерин. Поставена под езика и подложена на действието на слюнката, таблетка Нитроглицерин води до разширяване на кръвоносните съдове на сърдечния мускул и бързо успокоява болката причинена от свиването им.
 
Всмукването на вода, готварска сол и алкохол, от своя страна, се осъществява в стомаха. Това е причината, „едно малко“ – прието на празен стомах, да има много по-бърз и силен ефект от питие съпроводено с подобаващото мезе. Основна част от веществата обаче се всмукват в тънкото черво, като крайните продукти на белтъците и въглехидратите преминават в кръвта, а на мазнините – предимно в лимфата.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Непотребните вещества - преминали, обработени и сгъстени в дебелото черво, се изхвърлят от организма под формата на изпражнения. Роля за образуването на фекалии имат и бактериите, нормално намиращи се в червото. Тези бактерии имат задачата да разградят трудноусвоимите вещества, като целулозата например, и да обработват някои важни витамини, като витамин К и витамин В12.
 
И въпреки, че фекалиите винаги са крайният резултат от тази анатомична система, тя, и качеството на храната, която поемаме, ни осигуряват здравето и дълголението, което така силно желаем. Просто се хранете здравословно!