Грипният вирус се размножава върху небцето, твърдят изследователи. Това обяснява защо той се разпространява при кашляне и кихане. 
 
Оказва се, че меката тъкан на тази част от устната кухина има ключово значение по отношение на способността на вируса да се пренася по въздуха. 
 
Грипните вируси имат различни щамове, като от техния вид зависи и бързината им на разпространение. 
 
Според изследователите откритията биха били от полза за установяване на начина на пренасяне на грипа, а също така и за предвиждане на щамовете, за които е най-вероятно да предизвикат пандемия. Когато вирусите се намират върху небцето, вероятността да се разпространяват по въздушно-капков път е значително по-голяма.
 
Всяко възпаление, свързано с инфекции в небцето, стимулира кихане и кашляне, които са необходими за „придвижването“ на вируса. Д-р Канта Субарао от Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания в САЩ обяснява, че са нужни допълнителни проучвания, които да дефинират характеристиките, които правят небцето ключово място за бързо развитие и разпространение на вируса
NEWS_MORE_BOX
 
От настоящото проучване се установява, че слузестото покритие на небцето е сред основните фактори за появата на грипни вируси. 
 
Инфекцията започва, когато протеинът на грипния вирус хемаглутинин се свърже с молекулите на сиалновата киселина в тъканта на дихателните пътища. Грипните вируси при хората и други бозайници се свързват предимно с вида, познат като алфа 2,6 сиалова киселина. 
 
В данните на проведеното проучване се посочва, че предаването на вируса по въздуха има връзка с генетична промяна в хемаглутинина, която дава възможност за свързване с алфа 2,6 сиалова киселина. В последствие вирусът се прехвърля върху останалите организми. 
 
Резултатите са публикувани в сп. Nature.