За насекомите се знае, че са по-хранителни от много други храни, те са богат източник на протеини и фибри, дори по-богат от повечето месни продукти. Ако се отглеждат по правилния начин, могат да бъдат много по-екологично устойчиви от месото. Извън Америка и Европа, консумацията на насекоми не е нещо необичайно, с тях редовно се хранят над два милиарда души.

 

Направено е проучване с 20 доброволци, които всеки ден закусват с мъфини и шейк от шоколадово малцово мляко с щурци в тях. Експериментът се провежда в продължение на две седмици, следван от две седмици нормална диета и отново две седмици хранене с насекоми.


 

Резултатите показват повишаване на броя на считаните за добри бактерии и понижаване на възпалителните процеси при хората, които са консумирали щурци. Наблюдава се повишаване на бифидобактериите – едни от първите микроорганизми, които колонизират чревната среда на бебетата.

 

Бифидобактериите помагат на новородените деца да усвояват по-добре хранителните вещества, стимулират развитието на имунната им система и ги предпазват от патогенни инфекции. Тези бактерии остават в организма до края на живота ни, но с напредване на възрастта броят им намалява – за това често се налага прием на пробиотици като хранителни добавки или добавяни в храната, например в киселото мляко.

 

Изследователите отчитат още намаляване нивата на възпалителните маркери. Умерените възпалителни процеси са необходими за преборването на инфекциите, но високите нива на възпаление, често резултат от хранителната диета на западния свят, могат да причинят диабет или сърдечносъдови заболявания.

 

Намаляването на възпалителните процеси може да има дълготрайни ползи за здравето.
Изброените ползи от консумацията на насекоми се дължат отчасти на фибрите хитин, които се съдържат в насекомите. В обичайната ни диета хитин може да си набавим още само от гъбите и от черупките на черпучестите морски животни като скариди.

 

Предполага се, че хитинът може да стимулира растежа на полезните бактерии. Резултатите от проведеното проучване не са сигнификантни, поради малкия брой на участниците. Най-вероятно проучването ще бъде повторено с по-голям брой хора.