Пациентите с хипотиреоидизъм - недостатъчна активност на щитовидната жлеза, може да са изложени на повишен риск от развитие на деменция. Това е показало проучване, публикувано в онлайн изданието на Neurology. Рискът от развитие на деменция е дори по-висок за пациенти, при които нарушенията във функцията на щитовидната жлеза изискват заместително лечение с хормони на щитовидната жлеза.

 

Хипотиреоидизмът възниква, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони. Това може да предизвика забавяне на метаболизма. Симптомите включват чувство на умора, наддаване на тегло и чувствителност към студ. В някои случаи нарушенията на щитовидната жлеза са свързани със симптоми на деменция, които могат да бъдат обратими чрез лечение, поясняват учените. Въпреки че са необходими повече проучвания, за да се потвърдят тези констатации, пациентите със заболявания на щитовидната жлеза трябва да знаят, че това е възможен рисков фактор за развитие на деменция и при необходимост да се предприеме терапия, която би могла да предотврати или забави необратимия когнитивен упадък.


 

За целите на проучването изследователите са анализирали здравните досиета на 7843 участници, които наскоро са били диагностицирани с деменция и са ги сравнили с данните на същия брой участници, при които не е била установена деменция. Средната възраст на участниците е била 75 години. Установено е било кои са имали анамнеза за хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм. Хипертироидизмът се дължи на повишена функция на щитовидната жлеза и секреция на високи количества хормони. Това може да забърза метаболизма. Симптомите включват нежелана загуба на тегло, бърз или неправилен сърдечен ритъм и нервност или тревожност. От всички участници общо 102 души са имали хипотиреоидизъм и 133 са имали хипертиреоидизъм.

 

Изследователите не са открили връзка между хипертиреоидизма и деменцията. От участниците с деменция  - само 68 души, или 0,9%, са имали хипотиреоидизъм, в сравнение с 34 от тези без деменция, или 0,4%. Когато изследователите са коригирали други фактори, които биха могли да повлияят на риска от деменция, като пол, възраст, високо кръвно налягане и диабет, те са установили, че участниците над 65-годишна възраст с хипотиреоидизъм са с 80% по-склонни да развият деменция, отколкото тези на същата възраст, при които не са били установени нарушения във функцията на щитовидната жлеза. При участниците под 65 години наличието на хипотиреоидизъм не е е било свързано с повишен риск от деменция.

 

Източник:

medicalxpress.com