Гръбначният стълб се състои от 33 кости и повече от 120 мускула. Той е разделен на 3 основни части. Гръбначният стълб има 3 естествени извивки - една в шията, една в средата на гърба и една в долната част. Извивките подпомагат по-голямата гъвкавост и здравина на гръбнака. 

 

Костите в гръбнака служат за някои важни функции. Те осигуряват опора, но също така позволяват поддържането на изправено положение на тялото.


 

Гръбначният мозък е първата кост, която започва да расте, когато детето е в утробата. При раждането гръбначният стълб е съставен от 33 кости, наречени прешлени. С напредване на възрастта обаче те стават 26, тъй като някои се сливат. Шийните прешлени са едни от най-важните в гръбначния стълб, тъй като те държат главата.


Гръбначният стълб има отлична памет, благодарение на което се ходи в изправено положение. Затова се препоръчва да се полагат грижи за гръбнака от ранна възраст. Редовните упражнения са част от тези здравословни навици.


Гръбначният стълб тежи около 35 г. Дължината на гръбначния стълб на средно висок мъж е 70 см, а на средно висока жена - 60 см. Понече от 25% от дължината на гръбначния стълб е съставен от хрущял, който защитава всеки прешлен. Тъй като хрущялът се свива и разширява, с течение на годините той се свива, а в резултат на това възрастните хора стават по-ниски.
 
В гръбначния стълб се намира гръбначния мозък, който е част от централната нервна система. Гръбначният стълб защитава гръбначния мозък, нервните корени и нервните влакна.

 

Счита се, че хората са единствените бозайници, които страдат от сколиоза. Освен това се смята, че жените са по-склонни да изпитват това разстройство, отколкото мъжете.


Следващият факт относно гръбначния стълб е, че пушенето му вреди изключително много. Известно е, че тютюнопушенето вреди на белите дробове и другите органи, но също така то намалява костната маса и притока на кръв, от които се нуждае гръбнакът, за да бъде здрав. Ето още една добра причина да се преустанови тютюнопушенето.

 

Факт е, че болката в гърба засяга над 90% от населението, което означава, че почти всеки човек изпитва болка в гърба в даден момент от живота си.