Няма как да се изненадаме, че местоположението на надбъбречните (адреналните) жлези е точно над бъбреците. Това са двойка жлези, които някои автори сравняват с шапката на Наполеон – „кацнала“ на главата му. Това сравнение е породено от сходната им тривърха форма и разположението им върху бъбреците. Тези жлези са с около 2,5 - 5 см. дължина и с тежест под 30 грама всяка, но са едни от най-производителните жлези в организма, отделяйки повече от 36 хормона
 
Всяка от жлезите може да се разгледа като съставена от две отделни части. Външната част - адреналния кортекс, секретира хормони, които имат важно значение за начина, по който енергията се складира в организма, как храната се разгражда, влияе върху химическия състав на кръвта и определя характеристики като окосмяването и формата на тялото. Кортексът (жълтеникав на цвят) получава „инструкции“ от хипофизата, чрез нейния адренокортикотропен хормон (АСТН) и има важно значение за физическите характеристики, развитието и растежа на организма. 
 
В кортекса се секретират три основни вида хормони - такива, които контролират баланса на натрий и калии в тялото (минералкортикоиди); хормони, които увеличават нивото на захар в кръвта (глюкокортикоиди); и хормони, които регулират половите хормони (гонадокортикоиди). 
NEWS_MORE_BOX
 
По-малкият сърцевинен участък - адреналната медула, е част от симпатиковата нервна система и е първата линия на тялото за защита и отговор на психологичен и емоционален стрес. Тази вътрешна част на жлезата – адренална медула (с червеникаво-кафяв цвят) произвежда два вида хормони – адреналин (епинефрин) и норадреналин (норепинефрин). Медулата получава инструкции от нервната система, а произвежданите от нея хормони въздействат на страха и гнева. Тези хормони често са наричани хормони за „борба или бягство“ поради стресовите моменти, в които се проявяват.