По-възрастните хора често са по-податливи на инфекции и тяхната имунна система е по-малко способна да генерира силен имунен отговор. Изследоватли от Университета на Аризона разясняват причината за това, което може да бъде от помощ за разработката на потенциални интервенции.

 

Проучването се ръководи от проф. д-р Янко Николич-Жугич, който е ръководител на катедрата по имунобиология на Тусон в Медицинския колеж UArizona и съдиректор на Центъра за стареене в Аризона.


 

Тяхното изследване предполага, че лимфните възли, необходими за поддържане и засилване на имунния отговор по време на инфекция, стареят с различна скорост.

 

Специалистите забелязват, че тези, които се намират по-близо до кожата се влошават от два до три пъти по-бързо от по-дълбоко разположените в тялото.

 

Чрез проведени анализи, екипът от изследователи помага да се обясни реакцията на имунната система към кожни инфекции и дори тази при рак на кожата. Това би могла да бъде и причината за по-слабия имунен отговор в резултат на поставени подкожни ваксини при по-възрастни хора.

 

След поставяне на определена ваксина се активират лимфните възли. При много от ваксините не се наблюдава оптимална ефективност при по-възрастните, от колкото при по-младите пациенти.

 

От направените изследвания, учените установяват, че независимо от количеството произведени бели кръвни клетки, прекалено малко от тях достигат до лимфните възли, за да осъществят своята функция.

 

Поради тази причина самите лимфни възли са разгледани обстойно, в резултат на което се разкриват нарушения във връзките между тях. Предполага се още, че лимфните възли не предоставят достатъчно хранителни вещества и продукти, необходими за нормалното функциониране на Т-клетките.

 

Тези разкрития биха могли да разяснят причината за отслабения имунен отговор към ваксинацията при възрастни хора.

 

Имунитетът има важна роля и при пациентите с различни туморни образувания.

 

85% от онкологичните заболявания се срещат при хора над 50 години. Принципите на имунната система са едни и същи. Поради тази причина разработка на ефективно лечение, подпомагащо нормалните функции на лимфните възли, би могло да бъде от полза и при имунотерапията на онкологичните заболявания.

 

Въпреки това имунната система, може да бъде подсилена и да бъде проведено съответното лечение, за получаване на оптимална защита.

 

Проучването е публикувано в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Референции:

https://www.pnas.org/doi/abs/10.1073/pnas.2121028119