Микроорганизмите могат да бъдат много опасни хищници за хората и животните, но могат да бъдат заплаха един за друг и помежду си.

 

Всъщност някои микроби атакуват други, за да консумират хранителни вещества. Това е истинска война на микро ниво!


 

Тези микроорганизми са разработили различни стратегии за хищничество. Например бактерията Myxococcus xanthus е в състояние да убие плячката си само като я докосне, използвайки изцяло нов механизъм, невиждан досега.

 

Историята на една хищна бактерия

Myxococcus xanthus е хищна бактерия, която се среща главно в почвите. Това е моделна бактерия, която се изследва в лабораторията заради способността ѝ да се движи чрез плъзгане, но най-вече заради нейното "социално" поведение.

 

Когато бактерия прибягва до хищничество при контакт с плячка, цялата колония преминава синхронизирано във фаза на атака.

 

До днес научната общност винаги е вярвала, че механизмът, използван от Myxococcus xanthus, за да предизвика лизис на плячката си, се е състоял в отделяне на молекули в околната среда.

 

Въпреки това, ново проучване, публикувано в сп. Elife, противоречи на тази догма. Изследователите от Центъра по научни проучвания във Франция са използвали нова техника за изобразяване, за да наблюдават поведението на колония на Myxococcus xanthus в присъствието на плячка.

 

Изображенията показват как бактериите атакуват плячката си и си проправят път. Това нашествие стана възможно благодарение на способността на Myxococcus xanthus да убива плячката си само чрез обикновен контакт с нея.

 

Чисто нов арсенал: комплексът Kil

Изследователите се интересуват от механизма, позволяващ на Myxococcus xanthus да открива и убива жертвата си чрез контакт. Те открит нов, невиждан досега комплекс, наречен "Кил". 

 

Учените са използвали експерименти, в които се маркират протеините, образуващи комплекса Kil. Те са успяли да установят, че този комплекс се образува на мястото, където е осъществен контактът с плячката, което води до пълното лизиране на последната.

 

Изследователите са предизвикали мутации в гените на комплекса Kil, така че той да не може да се образува. След това се е наблюдавало, че Myxococcus xanthus вече не е в състояние да убива плячката си.

 

По този начин те са стигнали до заключението, че този комплекс Kil е от съществено значение за хищничеството на Myxococcus xanthus.

 

Това откритие може да бъде обект на нови възможности за терапия в бъдеще, особено при антибиотичната резистентност, която има тенденция да се превръща в основен проблем в наши дни. Използването на микроорганизми вече е проучено от няколко години, особено терапия с Bdellovibrio bacteriovorus или терапия с фаги.

 

Източници:

www.science-et-vie.com