На колко от вас се е случвало някой муслул в тялото да „играе“? Е, тези неприятни усещания се наричат крампи. Те представляват контракции, които насилствено провокират всички малки нервни окончания в мускула да създават усещането за болка и трептене. Каква обаче е причината за появата на крампите?
 
Учените обясняват, че крампите всъщност са провокирани от появата на мускулни спазми, които представляват неволни контракции на един или повече мускули. 
 
Съществуват много теории за това какво провокира появата на тези спазми. Преди години се е смятало, че процесът се дължи на електролитна загуба и дехидратация.
 
През 2010 г. обаче проучване предполага, че хората, които тренират повече и посредством това освобождават повече вода и електролити като натрий, калий, магнезий и хлорид, са по-предразположени към крампи. Според изследователите така тялото ни започва да се изчерпва, като това влияе на нервните импулси в мозъка, които се объркват и причиняват спазмите. 
 
Въпреки това, основната теория е, че една от причините за появата на крампи може да е свръхвъзбудимост на мускула. Когато тренираме много интензивно или поддържаме определен мускул в една и съща позиция за дълъг период от време, той се уморява много.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Тогава мускулът не може да функционира по обичайния за него начин и вместо да се свива и отпуска нормално, работата му се обърква.
 
Проучване от 2009 г. твърди, че в този процес се наблюдава наличието на сигнали, разменяни между мускула и централната нервна система в гръбначния стълб, които всъщност са отговорни за спазмите. 
 
Специалистите са категорични, че трябва да се стремим да елиминираме крампите, а това важи с особена сила за активните спортисти. Един от методите да се предпазим дори малко е приемът на достатъчно течности всеки ден. 
 
Повече за това каква е причината за появата на крампи и какво представляват те всъщност, вижте във видеото: