Хълцането се случва, когато диафрагмата започне да се свива неволно. Тя представлява мускули, които обгръщат белия дроб. Заедно с неволните контракции в диафрагмата, гръклянът също се свива, като причинява характерния „скок“ в гърдите и познатия при хълцане звук. 
 
Пристъпите на хълцане обикновено се дължат на прекалено подуване на стомаха, вследствие на преяждане или от консумация на газирана напитка. Други фактори, които биха могли да провокират хълцане, са прекомерна консумация на алкохол или наличие на емоционален стрес. Това пояснява Никет Сонпъл – специалист по гастроентерология от Touro College of Medicine в Ню Йорк, САЩ. 
 
В повечето случаи хълцането е напълно нормално и не е причина за притеснение и безпокойство. Въпреки това, ако състоянието продължи повече от 48 часа, вече се налага медицински преглед. 
 
При наличие на редовни пристъпи на хълцане в рамките на месец или повече, също е препоръчително да се потърси лекарско мнение. Макар подобни случаи да са рядкост, такива пристъпи на хълцане може да са причинени от сериозни сърдечносъдови, неврологични или стомашно-чревни нарушения. Все състояния, на които следва да се обърне внимание. 
 
Що се отнася до метода за „сплашване“ на пристъпите на хълцане, няма наличие на медицински доказателства, кои да признават ефикасността на тази техника. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Вместо това, Сонпъл препоръчва няколко други методи, сред които отпиване на студена вода, гаргара с вода, задържане на дъха в продължение на една минута. Когато се касае за обичаен пристъп на хълцане, който не е свързан с по-сериозни здравословни нарушения, тези техники би следвало да разсеят състоянието. 
 
Ако открием начин да се справяме със стреса, се очаква хълцането да се появява по-рядко, допълва още специалистът.