Произходът на болестта на Крон все още е неясен.

 

Ново проучване предполага, че норовирусът е причина за унищожаване на клетките в чревната стена, блокирайки действието на защитен протеин.


 

Болестта на Крон е хронично възпалително заболяване на червата.

 

Хроничното възпаление на чревната лигавица причинява диария, хранителни разстройства или кръвоизливи, които засягат ежедневието на пациентите и понякога изискват хоспитализация.

 

При тези пациенти имунната защита, предназначена да атакува вирусите и бактериите, погрешно се насочва към храносмилателния тракт на организма.

 

При повечето пациенти с болестта на Крон се наблюдава генетична мутация, която отслабва клетките на чревната стена, но такива мутации се наблюдават и при хора, при които не е установена болестта на Крон.

 

Ново проучване, проведено от изследователи от Grossman School of Medicine на Нюйоркския университет, е показало, че при здрави хора Т-лимфоцитите от имунната система отделят протеин, наречен инхибитор на апоптоза 5 - API5, който позволява да се спре атаката на клетките на чревната стена.

 

Обратно, инфекцията с норовирус, която е основната причина за остър гастроентерит, блокира секрецията на API5 от Т-клетките в лабораторни модели, което води до развитие на болестта на Крон и повишен риск от летален изход.

 

Изследователите предполагат, че при заразяване с норовирус, се нарушава способността да се произвежда инхибитор на апоптоза 5, които води до развитие на автоимунна реакция.

 

По този начин проучването е показало ключовата роля на API5 при болестта на Крон.

 

Възможно ли е болестта на Крон да се отключи от бактерии?

Смята се, че E. coli може да предизвика развитието на болестта на Крон.

 

Според изследователи от Университета Макмастър в Канада, възпалителният контекст на болестта на Крон благоприятства инфекцията с определен тип E. coli, наречен E. coli adherent invasive - ECAI.

 

Наличието на тази бактерия е установена при 70 до 80% от изследваните пациенти с болестта на Крон.

 

Учените са проучили генетичните фактори, които позволяват на ECAI да навлезе и да продължи да се развива в чревната лигавица на пациентите.

 

На пръв поглед е трудно да се разграничи от E. coli, която е често срещан обитател на здравия чревен микробиом, от ECAI, която е с потенциално патогенни свойства.

 

Учените са установили няколко метаболитни гена, които са свръхекспресирани по време на възпаление и които му позволяват да оцелее и да се размножава.

 

Сред тях е и един, който кодира определена структура, която е доста често срещана при бактериите.

 

Тази структура е системата за секреция тип IV - T4SS.

 

При лабораторен модел, който възпроизвежда болестта на Крон, бактериите, лишени от тази система T4SS, не са в състояние да колонизират червата.

 

Напротив, присъствието им позволява на ECAI да се придържа към чревната лигавица и да образува биофилм, който ги предпазва от действието на антибиотици.

 

В действителност, T4SS е съставен от няколко протеина, които образуват комплекс около „дупка“, която пресича мембраната и бактериалната стена.

 

Тази дупка се нарича пилус и позволява на бактериите да обменят ДНК по време на конюгиране.

 

Освен това служи за секретиране на протеини във външната среда.

 

Пилите също участват в бактериалната адхезия и производството на биофилми, които ги защитават.

 

Предполага се, че ECAI е потенциален тригер за развитието на болестта на Крон, поясняват учените.

 

Референции:

https://www.futura-sciences.com/sante/actualites/maladie-crohn-infection-norovirus-declencherait-maladie-crohn-86620/

https://www.nature.com/articles/s41586-022-05259-y#Abs1

https://www.nature.com/articles/s41467-021-22306-w