Към момента новоразработените ваксини срещу COVID-19 се приемат чрез мускулна инжекция. Но бъдещи разработки се очаква да предлагат варианти като например инхалационна форма, която се е използвала за известен период за противогрипната ваксина или дори перорален прием – през устата (пример е ротавирусната ваксина).


Този метод би позволил много по-лесно и евтино поставяне, тъй като приемът не изисква допълнителни умения, съответно и специализирани екипи за провеждането на ваксинацията.


На първа линия се очаква разработката на инхалатори за прилагане на ваксината срещу коронавирус, като единственото, което ще се изисква е поставянето на пластмасов мундщук в устната кухина, след което се впръсква активното вещество с едновременно дълбоко вдишване, за да достигне до по-дълбоките части на белия дроб.Компанията, която работи върху този модел е Iconovo, сътрудничаща си с друга стартираща компания за имунологични изследвания в Стокхолм, ISR, която е разработила ваксина със сух прах срещу COVID-19.


Използвани са протеини на вируси (за разлика от Pfizer и Moderna, които използват нуклеинова киселина) и може да издържи на температури до 40°C.


Условията, при които може да се съхранява прахообразната ваксина би позволила по-голяма общодостъпност, за разлика от изискващите по-трудни за постигане условия одобрени ваксини в течна форма.


В момента компанията тества ваксините си върху бета- и алфа вариантите на коронавируса. Учените смятат, че този тип ваксина би позволила ускоряване на пускането на ваксини в Африка, където в момента няма производство. Паралелно с това поради по-топлия климат и ограничените доставки на електроенергия са налице сериозни предизвикателства, когато става въпрос за съхранение и доставка на ваксините.


Досега активната съставка в прахообразна форма е тествана само върху животински модели, въпреки че компаниите са събрали достатъчно финансиране, за да започнат проучвания върху хора през следващите два месеца.


Праховите технологии също могат да помогнат на тези, които се страхуват от игли. Освен това предлагат „по-зелена“ алтернатива на течните ваксини, като намалят електричеството, необходимо за захранване на хладилниците и фризерите, обикновено използвани за съхранение на флакони с ваксини.


Но все още прахообразните ваксини чакат своя ред, поради ранния етап на изследване. Но ако успее, това може да допринесе за по-добър достъп до ваксини, по-малко загуби и по-ниски разходи за ваксинационни програми.


Източник:
https://www.bbc.com/news/health-57553602