Все повече лекари започват да предписват медицинска марихуана за лечение на различни болести. Нови проучвания потвърждават твърденията, че използването на марихуана може да повлияе добре симптомите при болестта на Крон.

 

Болестта на Крон е възпалително състояние, което засяга дебелото черво. Не е напълно ясно, все още, какво причинява състоянието. Смята се, че болестта е автоимунна.


 

Симптомите могат да варират много по сила и разновидност и включват: диария, коремни болки, умора, гадене или липса на апетит, загуба на тегло. 

 

Болестта на Крон е болест, която протича с обостряния и периоди на затишие. През периода на ремисия пациентите имат леки или никакви симптоми, когато състоянието се обостри те изпитват силни болки и дискомфорт.

 

За момента няма лечение за това заболяване, а само медикаменти, които удължават периода на ремисия.

 

Може ли медицинската марихуана да лекува Крон? Проучванията сочат, че марихуаната може да повлияе възпалението, което е причина за повечето симптоми. През тази година беше направено обобщение на проучванията относно лечебните свойства на марихуаната и маслото от марихуана. Становището е, че няма достатъчно доказателства за безопасното им използване при пациенти с активно заболяване.

 

Едно от проучванията включва 21 пациенти с Крон. Едната група пушат цигара с марихуана всеки ден в продължение на 8 седмици. Другата група са плацебо. Пациентите от групата, която използва марихуана всеки ден са по-склонни да постигнат ремисия, в сравнение с плацебо групата. Но пациентите в тази група имат повече странични ефекти – сънливост, гадене, загуба на памет, обърканост.

 

При второ проучване, проведено сред 22-ма пациенти не се документират разлики между групата, използваща марихуана и плацебо групата.

 

Трето проучване, проведено сред 50 пациенти твърди, че използването на марихуана удължава периода на ремисия и намалява силата на симптомите.

 

Доста разнопосочни са данните, събрани от такива проучвания. За това и въвеждането на марихуаната като медикамент за лечение на болестта на Крон ще бъде отложено.