Оказва се, че малки наночастици, които могат да се насочат към специфични имунни клетки, могат да бъдат ефективни както за рак, така и за заболявания на сърдечносъдовата система.


Атеросклерозата е най-смъртоносното от сърдечносъдовите заболявания, тя е резултат от възпаление и натрупване на мазнини, холестерол и други липиди по стените на кръвоносните съдове, образувайки плака и запушване. Повечето инфаркти са причинени от разкъсване на плаката. Организмът образува кръвен съсирек, който може да блокира кръвоносните съдове и да доведе до инфаркт. 


От друга страна, ракът обикновено възниква от генетични мутации, които карат клетките да се делят неконтролируемо. Бързият клетъчен растеж, може да бъде разрушителен, защото е трудно да се спре, без да се навреди на здравите органи и тъкани. Ракът може да се появи и развие във всеки орган на тялото. Въпреки че изглежда, че сърдечносъдовите заболявания и ракът имат различен произход и причини, те споделят много рискови фактори, като тютюнопушене, хроничен стрес, затлъстяване, лоша диета и други. Много от приликите между двете заболявания могат да бъдат проследени до възникването на възпаление. Хроничното възпаление е основна причина за атеросклероза, тъй като причинява увреждане на клетките, покриващи кръвоносните съдове и прогресивно влошаване на състоянието им. По същия начин хроничното възпаление може да инициира рак чрез увеличаване на мутациите и да подпомогне оцеляването и разпространението на раковите клетки чрез увеличаване на растежа на кръвоносните съдове, които ги захранват с хранителни вещества или чрез потискане на имунния отговор на организма.


Изследвания показват, че терапии, предназначени за рак, могат да помогнат и за лечение на атеросклероза. Пример за това са лекарствата, които са насочени към имунните клетки (макрофагите в туморите) и ги карат да изяждат раковите клетки. Подобно лекарство може да накара макрофагите да изчистят мъртвите и умиращи клетки при атеросклероза, което води до свиване на плаките.


Скорошно проучване показва, че въглеродните нанотръби – много малки частици от въглерод, които са над 10 000 пъти по-тънки от човешки косъм – могат да влязат в специфични имунни клетки, да преминат през кръвния поток и да навлязат в туморите. Тези нанотръби могат да носят всичко, което изследователите поставят върху тях, включително лекарства и контрастни вещества за изображения.


Имунните клетки естествено се насочват към туморите чрез възпалителния отговор. Тъй като и ракът, и атеросклерозата са възпалителни заболявания, се проучва дали с нанотръби имунни клетки могат също да служат като транспортни средства за плаки.


Нанотръбите могат да бъдат носители на лекарствени вещества, които стимулират имунните клетки да „изяждат“ остатъците от плака и по този начин да намалят размера на плаката. Нещо повече, ограничаването на доставката на лекарство директно до тези имунни клетки намалява риска от нежелани странични ефекти. Тези нанотръби могат също да се използват за подобряване на диагностиката на сърдечно-съдови заболявания чрез оцветяване на плаки.


Възможността за прилагане на едно и също лекарство на две различни групи пациенти води до намаляване на разходите и на риска от странични ефекти в сравнение с терапия с повече лекарства, също така предлага потенциал за едновременно лечение на пациенти с двете заболявания. Наночастици се използват за лечение на рак още от 90-те години, но към момента има само едно одобрено нанолекарство с показания при сърдечносъдови заболявания. Поради връзката между рака и заболяванията на сърцето и кръвоносните съдове, в скоро време пациентите могат да се възползват от по-добри терапии, които повлияват и двете състояния.  

 

Референции:
https://www.sciencealert.com/a-single-drug-could-treat-americas-top-two-killer-diseases
https://theconversation.com/could-a-single-drug-treat-the-two-leading-causes-of-death-in-the-us-cancer-and-cardiovascular-disease-205461