Сърдечносъдовата система е изключително важна за живота и доброто състояние на организма. Сърцето играе изключително важна роля за изпомпването на кръвта към съдовете, а това е важно за доставката на всички нужни вещества и кислород в отделните тъкани. Самото сърце също се нуждае от хранителни вещества и доста голямо количество кислород и благодарение на своите коронарни артерии, си доставя нужните продукти.

 

При увреждане на някоя от артериите или запушването им, кръвта не може да достигне до съответните части от сърцето и в тях постепенно настъпват процеси, които водят до смърт на клетки в тези области и образуване на цикатрициална тъкан – белег. Това е така нареченият инфаркт на миокарда.


 

В белезите сърдечната мускулатура не се съкращава и в някои случаи това може значително да наруши правилната функция на сърцето. Вследствие от инфаркт може да се развие сърдечна недостатъчност, при която помпената функция на сърцето е намалена и това уви влошава качеството на живот и увеличава риска от смърт.

 

Заболяванията на сърцето са най-честата причина за смърт в България и заедно с онкологичните заболявания отговарят за около 4/5 от смъртните случаи. Въпреки големия напредък на медицината, смъртността след инфаркт при хора на възраст над 65-години си остава висока. След година около 24% от пациентите загиват, след 8 години – около 65%.

 

Засега единственото лечение на сърдечната недостатъчност е сърдечна трансплантация, но донорите са изключително малко, процедурата е тежка и рядка. Какво прави науката по въпроса?

 

Съществуват риби – рибата зебра, които имат способността да възстановяват сърдечната тъкан след увреждания. Тази риба и човека споделят около 70% от генетичната си информация и за щастие, тези 70% включват и гена, който играе роля във възстановяването на сърдечния мускул.

 

Генът KFL1 при човека участва в изграждането на червените кръвни клетки. При рибите този ген обикновено е нефункциониращ. Когато настъпи увреждане на сърцето, той се активира и възвръща делителните способности на сърдечните клетки. Това явление е познато като миокардна пластичност.

 

При неговата деактивация в рибите, те губят възстановителната способност, но това не повлиява способностите за развитие на сърцето. Оказва се, че генът повлиява метаболтните пътища на митохондриите. Когато се активира, той повлиява неувредените клетки, връщайки ги към предходна тяхна форма, която има възможност да се дели. Така тези клетки се размножават и възстановяват увредените зони. След като бъдат възстановени, генът се инактивира.

 

Все още е нужно допълнително разглеждане на гена при хора, но засега учените са обнадеждени, че напред във времето, това откритие ще спаси множество човешки животи.

 

Източник:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/heart-attack-how-can-we-regenerate-damaged-tissue#Game-changing-revelation