Когато човешкото тяло реагира на силен стрес, то се подготвя за сблъсъка с опасна ситуация като отделя кортизол и други стресови хормони. Тяхната цел е да изострят сетивата, да подобрят мускулната ефективност и координация и въобще – да повишат шансовете за оцеляване при непредвидени и опасни обстоятелства.
 
Ако стресът обаче е хроничен и продължителен, самият отговор на тялото се превръща в заплаха за здравето.
 
Твърде завишените нива на кортизол водят до ускорено стареене на множество тъкани и клетките им. Тъй като кортизола е стероиден хормон не е изненадващо, че хронично завишените му нива имат сходен физиологичен и психологичен ефект с този на редовната злоупотреба със стероиди в спортните среди.
 
С течение на времето, завишените нива на кортизол увреждат и скъсяват теломерите – защитните „шапки“ в края на хромозомите, които ги предпазват от слепване, разплитане и мутации. Скъсените теломери са доказано обвързани със скъсяване на жизнения цикъл на съдържащите ги клетки и по-бързото им увреждане, намалена способност за самопоправка и преждевременно стареене.
 
Дори леко завишените нива на кортизол оказват силен стрес върху сърдечната мускулатура и функция. Хронично завишеният кортизол увеличава петкратно риска от фатални сърдечносъдови епизоди, дори при хора без история или рискови фактори за сърдечни заболявания.
 
Рискът от затлъстяване също нараства с покачването на кортизола. Ефектът му тук е многостранен: възбужда глад за богати на енергия храни, води до приоритетно натрупване на мазнини в коремната област, понижава мускулната и костна маса на тялото. При изключително завишени нива на хормона се стига дори до задържането и акумулирането на излишъци от вода и мазнини в областта на лицето – симптом, често наблюдаван при системния свръхприем на стероидни препарати.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Завишеният кортизол се свързва и с понижаване на когнитивната (умствената) функция, с редица изследвания, демонстриращи свиване на хипокампуса – паметовият център на мозъка.
 
Съществуват достъпни и ефективни начини за понижаване на кортизола в тялото, но стъпки в тази насока трябва да се предприемат само и единствено след консултацията с медицинско лице.
 
Rhodiola rosea, например, една от най-отличителните билки на руската народна медицина е адапногенна билка, която взаимодейства с връзката между мозъка и кората на надбъбречната жлеза за понижение в секрецията на кортизол.
 
Много други билкови средства, богати на полифеноли, също са от полза – те понижават оксидативния стрес над тялото, което води до понижение в кортизоловата секреция. Приемани със зелен чай, чиито катехини утрояват усвояването на полифенолите, те стават още по-ефективни.