Макар да има малко научни доказателства относно ползата на мобилните технологии по отношение на сърдечното здраве, те могат да насърчат воденето на по-здравословен начин на живот. Това твърдят от Американската асоциация за сърдечно здраве в изявление, поместено на страниците на сп. Circulation.
 
Приложенията на смартфоните, които могат да проследят различни аспекти, свързани със здравето, добиват все по-голяма популярност. Приблизително 20% от хората, които притежават смартфон, имат едно или повече подобни приложения. От данни на проучване през 2014 г. става ясно, че един от шест души използва мобилна технология ежедневно, като крачкомер например. 
 
Според експертите от Асоциацията най-популярни са онези приложения, които следят физическата активност или сърдечната честота. Целта на изследователите е да разберат дали подобни технологии могат да повлияят на здравето на сърцето
 
Специалистите анализират редица мета-анализи, заедно с произволно избрани клинични проучвания, изследващи действието на мобилните „здравни“ приложения, които са проведени  за последните 10 години. 
 
Учените установяват, че те могат да повлияят положително на сърдечното здраве и по-конкретно в няколко насоки: здравословно хранене; повишена физическа активност; контрол на теглото; избягване на тютюнопушенето; понижаване нивата на кръвната захар; контрол на холестерола и кръвното налягане. 
 
Според данните по-голямата част от проучванията са краткосрочни и с малко на брой участници. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Що се отнася до контрола на теглото, става ясно, че хората, които използват мобилно приложение, заедно с програма за отслабване, постигат по-добри резултати за по-кратко, в сравнение с тези, които не ползват приложение. 
 
По отношение на преносимите фитнес устройства изследователите поясняват, че няма достатъчно налични данни, на база на които да се установи тяхната полза за здравето. 
 
Учените заключават, че няма достатъчно доказателства, които да установят директното влияние на технологиите върху здравето на сърцето, но това не бива да спира тяхната употреба. 
 
Изследователите Американската асоциация за сърдечно здраве призовават към повече проучвания в тази област.