Гърдата – mamma или на гръцки – mastos, е чифтен орган, който произхожда от видоизменени потни жлези. Всяка гърда се състои от две части – тяло и т. нар. мамила (изпъкналата част - зърно).


Мамилата или наричана още папила се разполага в центъра на ареолата. Върху повърхността на мамилата се намират малки отвърстия, в които завършват изходните канали на млечната жлезаductus lactiferi.


Млечната жлеза се състои от паренхим и строма. Паренхимът се състои от 15-20 делчета, изолирани помежду си от строма (състои се от мастна и съединителна тъкан). От всеки един дял излиза канал – ductus lactiferous, който се насочва към мамилата.Жлезната структура в делчетата при жените се различава по време на бременност и извън този период. В края на бременността и по време на латационния период (този на кърменето) жлезните клетки отделят секрет – майчино мляко. Има и клетки, които произвеждат антитела от клас IgA, които попадат в млякото и защитават новороденото, докато имунната му система узрее.


Стромата на млечната жлеза е изградена основно от мастна и в по-малка степен съединителна тъкан. По време на бременност и кърмене се увеличава жлезният паренхим, за сметка на намаляването на мастната и съединителната тъкан. В постменопаузалния период (след настъпването на менопаузата) е налице постепенна атрофия на жлезния паренхим и заместването му с мастна тъкан.

 

NEWS_MORE_BOX


Гърдите се разполагат основно върху повърхността на големите гръдни мускули, залягайки върху техната обвивка – fascia pectoralis. Размерът на гърдите се характеризира с индивидуални различия, но при повечето всяка гърда заема пространството между второ и четвърто ребро.


Тялото на гърдата се състои от 15-20 сложни тубуло-алвеоларни жлези. Кожата, с която е покрита е тънка, нежна и по повърхността и прозират подкожните вени. В центъра на тялото се разполага по-тъмно пигментирано поле с кръгла форма и диаметър 1,5 до 2,5 см. – това е т. нар ареола. Непосредствено под нейната повърхност се разполагат потни жлези – жлези на Монтгомъри. Има и мастни жлези, които отделят секрет и чрез него предпазват повърхността на ареолата и мамилата по време на кърмене.


Млечната жлеза при мъжа е рудиментарен орган и представлява малко струпване на съединителна тъкан, в която се разполагат отделни жлезисти каналчета.