Учени от University College London са изследвали пациенти с ревматоиден артрит, за да установят маркерите, потвърждаващи нарушенията на червата и тяхната пропускливост.

 

Проучването в предклиничната фаза е установило, че пропускливостта на чревната лигавица е засегната при пациенти с ревматоиден артрит. За разлика от предишни проучвания, в случая маркерите са независими от медикаментозно лечение, което би могло да засегне чревната микрофлора.


 

Функциите на чревната лигавица са филтриращи и пречистващи и нарушението на пропускливостта ѝ позволява на различни микроорганизми да навлизат и да населяват нашия микробиом.

 

Артритът се проявява с периоди на обостряне, характеризиращи се със значително възпаление. Лечението на заболяването е поддържащо и засега няма начини за неговото пълно отстраняване.

 

За да се разберат периодите на обостряния на заболяването, учените са опитали да установят дали причината се крие в засягане на микробиома. Според техните изследвания, дисбактериозата усложнява възпалението и засилва ставните болки.

 

Проучването е проследило три кръвни маркера:

 

1. Липополизахариди, които се съдържат в мембраните на Грам-отрицателните бактерии,

2. Свързващия протеин, който се свързва с липополизахаридите и осъществява имунният отговор,

3. Чревният свързващ мастни киселини протеин, който е маркер за интегритета на чревната лигавица, локализиран в клетките на тънкото черво.

 

Сравнявани са тези показатели при здрави хора и пациенти с ревматоиден артрит и е установено, че в стадиите на обостряне, нивата на тези маркери са завишени. Това е потвърдило нарушаването на интегритета на чревната лигавица и е наблюдавано натрупване на левкоцити в микробиома, което усложнява допълнително възпалението.

 

Чревният дисбаланс усилва възпалението на ставите, които по този начин допълнително се увреждат. Дори в по-ранните стадии на заболяването може да се установи засягане на чревната лигавица.

 

По този начин според учените именно чревната лигавица се поставя на преден план за лечение на заболяването.

 

Лекарствата, които се използват в момента за лечение на ревматоидния артрит, не коригират чревните засягания и това може да повиши риска от повторно активиране на заболяването, поради продължителното възпаление в тази зона, пояснява Клаудия Маури, професор в Катедрата по инфекции и имунитет към University College London.

 

Учените са опитали приложението на медикаменти, допринасящи за възстановяването на чревната бариера, с цел да се предотврати навлизането и настаняването на възпалителни клетки в микробиома.

 

Този подход е допринесъл за намаляване на тежките форми на заболяването. Според проучването, възстановяването и поддържането на микробиома в добро здраве чрез правилно хранене и фармакологично лечение, може да стане основна стратегия за борба срещу ревматоидния артрит.

 

Източници:

https://www.science-et-vie.com

https://www.cell.com/med/fulltext/S2666-6340(21)00162-8#secsectitle0100