Незаменимите аминокиселини съставляват група от девет аминокиселини, които не могат да бъдат произведени в тялото, затова трябва да бъдат набавяни чрез храненето.


Метионин

Метионинът се съдържа в месото, млечните продукти и пълнозърнестите храни и затова не е задължително да се използва като хранителна добавка. Неправилното превръщане на метионин може да доведе до атеросклероза, тъй като тази незаменима аминокиселина играе роля в биосинтезата на липиди и мастни киселини.Метионинът е една от двете аминокиселини, които съдържат елемента сяра - другата е цистеин. Сярата играе важна роля в синтеза на антиоксиданти. Приемът на метионин, чрез диетата или чрез хранителни добавки, е полезнен за жени и мъже, страдащи от твърде високи нива на естроген или хора, страдащи от чернодробни заболявания.


Въпреки това, скорошни проучвания съобщават за положителни ефекти от диетите с ниско съдържание на метионин, при които има подобряване на резултатите при рак и дълголетието на клетките.


Фенилаланин

Фенилаланинът е прекурсор (предшественик) на тирозин, адреналин и норадреналин, и участва в повишаването на умствената способност и памет и потискането на апетита.

 

Фенилкетонурията се отнася до липсата на ензим, който позволява на тялото да използва фенилаланин. Тази неспособност да се използва фенилаланин причинява високи нива на тази аминокиселина да циркулира в тялото. Резултатът е тежка, необратима умствена изостаналост, ако това разстройство не се лекува след първите три седмици от живота.


Треонин

Треонинът действа заедно с аспарагинова киселина и метионин за насърчаване на метаболизма на мазнините в черния дроб и избягване на затлъстяването на черния дроб (стеатоза). Тази незаменима аминокиселина също е от голямо значение за здравето на нервната система и хранителни добавки, които я включват, често се приемат от пациенти с множествена склероза и болест на Лу Гериг.

 

Треонинът е необходим за синтезата на глицин и серин и така подпомага производството на колаген, еластин и мускулна тъкан. По-нови изследвания разглеждат използването му като терапия за колит.


Библиография:
Hou Y, Yin Y, Wu G. Dietary essentiality of "nutritionally non-essential amino acids" for animals and humans
Hou Y, Wu G. Nutritionally Essential Amino Acids
Reeds PJ. Dispensable and indispensable amino acids for humans