От началото на пандемията проблемите със зрението се увеличиха многократно вследствие на удължената и по-честа употреба на дигитални устройства. Вредите обаче не идват само от тях. Намалената възможност за профилактични прегледи също има своите последствия. Заради намалените прегледи във Великобритания пациентите с глаукома, развили усложнения, значително нараснали, а спасението дошло точно от дигиталните устройства.


Глаукомата е съвкупност от състояния, увреждащи зрителния нерв. Обикновено щетите са причинени от твърде високо налягане вътре в самото око. Това е хронично състояние, което се отразява на клетките в задната част на окото, даващи началото на зрителния нерв. Това състояние е водеща причина за необратима слепота в света.


За да бъде овладяно състоянието, пациентите се нуждаят от профилактични прегледи на всеки няколко месеца, което за по-възрастните пациенти е небезопасно в момента, а състоянието при тях е най-често. Вследствие обаче на множеството отменени или редки прегледи във Великобритания около 20 пациента на месец претърпяват необратими увреждания върху зрението си. Специалистите твърдят, че дори един преглед на половин година е недостатъчен за по-агресивните форми на глаукома и е препоръчително такъв да се прави всеки месец. По-честите прегледи биха подобрили резултатите от лечението, позволявайки на рисковите пациенти да предприемат по-подходяща и ранна терапия.


Учените предложили спасение – домашна профилактика – един таблет, специален софтуер и изкуствен интелект.


На 20 доброволци бил даден прототип и те били помолени да правят вградения тест-преглед веднъж месечно. Както в обикновения тест, пациентите гледат в кръст в средата на екрана и натискат бутон, при появата на светлина на различни точки от екрана. В това време, предната камера на таблета, заедно с помощта на изкуствен интелект, регистрира лицата и движението на очите на пациентите, за да гарантира правилното изпълнение на теста.


Проучването показало 98% успешни тестове в домашни условия, а резултатите от „прегледите“ съответствали с висока точност на тези от кабинет. Друг бонус, който открили лекарите, била намалената поява на измерителни грешки, което потенциално може да позволи откриването на по-тежки случаи месеци по-рано.


Това е първата подобна употреба на таблети в света и следващата стъпка за изследователите е да разберат ефективен ли е методът за по-дълъг период от време.

 

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201121104307.htm