Мастните жлези или от гръцки – glandulae sebaceae, се разполагат в дермалния слой на кожата. Каналът, през който изливат своя секрет се отваря в космения фоликул, от страната на космения наклон, където се разполага самата жлеза.


Важно е да се отбележи, че степента на развитие на жлезата (нейната големина, отделяне на количество себум) не зависи от големината на самите косми, към чиито фоликули са прикрепени жлезите. Пример е кожата на носа, където дори и на фона на по-тънките и къси косми – мастните жлези, които се разполагат са със значително по-големи размери в сравнение с други области. Друг пример са неокосмени участъци с по-голямо количество на мастни жлези, каквито са кожата около зърната на гърдата и устните ъгли.


Мастният секрет на жлезите или себумът се отделя по т. нар. холокринен начин – освобождаването на секрета става при разрушаването на самите клетки, които го съдържат. Тези клетки са част от базалната мембрана на жлезата, като при деленето те постепенно се избутват в горните слоеве на канала, където постепенно се изпълват с мастни капки, а ядрата им изчезват.Разрушаването на клетките, при което се отделя мастният секрет се дължи на отдалечаване от изхранващите капиляри – естествен процес на некроза. Непрекъснатата секреция се осигурява от постоянното делене на тези клетки и избутването им към по-повърхностните слоеве.


NEWS_MORE_BOX


Секретът, който се отделя от мастните жлези има отношение към омазняване на кожната повърхност (по-конкретно горния слой на кожата – епидермиса), като по този начин я предпазват от напукване и последващи раздразнения. Освен това се омазняват и корените на космите, като по този начин се предпазват от накъсване и изсъхване космите.


По време на пубертета продукцията на мастните жлези се засилва, следствие на което извеждането на събиращия се секрет се затруднява, поради което се натрупва в жлезите и ги запушва. Това е съпроводено с възпаление и появата на акне.


При натрупването и смесването на себум, пот и излющени клетки на епидермиса се формира т. нар. кир, която е важно да бъде периодично отстранявана, тъй като нарушава някои от функциите на кожата – намалява се изпарението на вода, с което се нарушава и топлоотделянето.