Всеки, който редовно носи диоптрични или слънчеви очила, отлично знае колко неприятно и дори опасно е замъгляването на стъклата, докато носи предпазна маска. Проблемът е, че топлият влажен въздух от дъха ни се издига и кондензира върху стъклата. Същото явление се случва и при влизане от по-хладна среда в по-топла.


За щастие има няколко начина как да спрем досадното замъгляване, докато предпазните маски остават задължителни за носене в закрити обществени пространства. Всъщност, същите трикове важат и при ползването на маски за гмуркане и шнорхел. Някои от тях са лесни и приложими в домашни условия. Предимство е, ако при избора на очила, първоначално сме се спряли на поликарбонатни стъкла, защото те не задържат „мъглата“ толкова дълго, колкото стандартните стъкла.

 


Капка препарат за чинии

Една малка капка от течния препарат за домакински съдове ще помогне за предотвратяване на замъгляването, когато носим маска и очила. Нужно е да вземем малко от препарата за чинии - достатъчна е една капка, и да я разтрием от двете страни на всяко стъкло. След това изплакваме и трябва да оставим очилата да изсъхнат на въздух. Така течният препарат ще остави тънък филм, който не позволява на стъклата да се замъглят, когато температурата се промени.

 

Крем за бръснене

Точно както защитава кожата от бръснача, кремът за бръснене може да предпази и очилата от замъгляване. Глицеринът в крема за бръснене създава защитно покритие за почти всяка повърхност, така че може да се нанесе върху всичко - от огледалото в банята до стъклата за очила. Отново е нужно малко количество да се втрие по стъклата, а след това да се измие добре и да се остави да изсъхне на въздух.

 

Малко лепенка

Това е трик, който се използва в операционната. Нужно е да сложим парче санитарна лепенка отгоре на маската си, така че да седи по-близо до лицето. Това помага да се предотврати движението на въздуха нагоре към очилата.


Важно е обаче да изберем меки, неабразивни, дори хипоалергични лепенки като медицинските или ортопедичните, за да не дразним кожата.

 

Регулиране на маската

Когато всичко друго се провали, винаги можем да регулираме маската си по начин, който гарантира, че влагата от устата няма да замъгли очилата. Можем да издърпаме маската по-високо върху носа, точно под очилата, за да блокираме въздушния поток.


Предимство дават маските с метална нишка на върха, защото с нея най-лесно маската може плътно да прилепне на лицето.