Луиза Олдрич-Блейк е английски лекар – хирург, родена на 15 август 1865 година. Тя е първата жена, която завършва магистратура по хирургия в английската история. Д-р Блейк има сериозни заслуги за това жените да започнат все по-уверено да навлизат в медицината – една професия, смятана от мнозина в миналото за типично мъжка територия.

 

„Когато започнеш нещо трябва да го довършиш.“ Това е мотото на Луиза, което става двигател на нейната кариера и постижения. Тя разработва нови техники за хирургични интервенции, които спасяват живота на стотици военни по време на Първата световна война.


 

Когато е на 22 години младата Луиза започва да учи в Лондонското училище по медицина за жени с намерението да „направи нещо полезно“ за обществото. През 1893 тя печели златен медал за постижения в областта на хирургията, а година по-късно става магистър.

 

От 1910 до 1925 година работи в две болници и изкарва специализация по анестезиология, дори става лектор. Блейк преподава в училището, където самата тя е завършила – Лондонско училище по медицина за жени. Тя става заместник декан в училището през 1906 година и декан през 1914. По време на нейното управление тя прави много за популяризиране на медицинската професия сред жените. Тя става вдъхновение за много млади жени, тръгнали по пътя на медицината.

 

По време на Първата световна война д-р Олдрич-Блейк прекарва почивните си дни в полева болница на Червения кръст близо до Париж. Там тя получава прозвището си, „Мадам Генерал“. По този начин тя отново оборва един стереотип, че жените нямат място във военните болници и лично пише писма до всички жени лекари, които познава и ги кани да се присъединят към полевия екип. Благодарения на нея много млади жени започват да се занимават с медицина. Много от отзовалите се жени лекари били изпратени като доброволки в Малта.

 

През 1925 година Луиза Олдрич-Блейк е обявена за дама на Британската империя и в нейна чест е издигната статуя до централата на Британската медицинска асоциация. Тя остава в историята като една от най-известните жени лекари в миналото.