Хайде яжте, яжте люти чушки, стига сме си правили оглушки“ - така малко завоалирано апелираше народният гений Радой Ралин, навярно без да подозира колко насърчителен апел дава към борещите се за дълголетие хора. В наши дни, или цяла епоха след изричането на въпросните слова, вече има ясни доказателства колко достоверни са били те по отношение и на човешкото здраве.

 

Обичате люти чушки? Браво, имате шанс да живеете по-дълго. Това твърдят американски учени, които доказват, че сред столетниците преобладават хора, включващи редовно пикантни чушки в менюто си.


 

Според учените смъртността сред любителите на люти чушки е много по-ниска, отколкото при въздържащите се от пикантни продукти. Обяснението е просто - любителите на лютото живеят по-дълго. Мащабното проучване показва, че най-голям протективен ефект лютите чушки проявяват спрямо сърдечносъдовите заболявания и провокираните от тях заболявания с летален изход.

 

За ползите от пиперките се знае от древността, но проучването на американските учени допълва досегашните представи с конкретни данни. Специалистите проследяват здравето на 16 хиляди американци, любители на лютото, за период от над 20 години. Именно обхватът на проучването и богатата база събрани данни кара учените да считат резултатите за напълно достоверни.

 

В хода на изследването е проследена честотата на смъртността сред изследваната група и тя е сравнена с тази сред хора от същите възрастови групи, които обаче не ядат люто. Установено е, че любителите на лютите чушки имат по-нисък холестерол, подбират по-внимателно хранителния си режим, по-рядко страдат от стомашни, сърдечни или съдови заболявания. В общ здравен план тези фактори им позволяват да живеят с около 13% по-дълго от хората, които не консумират люти чушки.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Като основна причина за удължаващото дните действие на пиперките се счита високото съдържание на капсаицин в тях. Според учените рецепторите, с които той реагира в организма, отключват процеси, които поддържат общото ни здравe. Кой е конкретният механизъм, по който става това, тепърва ще се изяснява, но се знае, че лютите чушки носят и други, много точно изяснени ползи. Те са сред най-богатите източници на витамин С и оказват мощна подкрепа на имунитета и чревните функции.

 

Няма да е учудващо, ако след края на проучването лютите чушки се превърнат в препоръчителен продукт за включване към ежедневното меню. С лютото се свиква и всеки ще може да се облагодетелства от ползите. Трябва да наблягаме на лютите чушки. Вече и науката доказва, че няма смисъл да си правиме оглушки.