Сълзите са съставени предимно от вода

 


Сълзите имат подобна структура на слюнката – съставени са предимно от вода, но съдържат и сол, масла и над 1500 различни протеини. Сълзите съдържат още калий, натрий, който им придава солен вкус, както и по-ниски нива на магнезий и калций.

 

Не всички сълзи са еднакви

 

Има три различни вида сълзи. Първите се наричат базални. Функцията им е овлажняваща, като те предпазват окото от навлизане на бактерии. С напредването на възрастта се произвеждат по-малко базални сълзи, но това може да засегне дори жените след менопаузата поради хормоналните промени.

 

Вторият вид се нарича рефлекторни сълзи. Те се образуват, когато очите са изложени на дразнители като дим, вятър, лук, парфюми, химикали като хлор, прах, ярка светлина и т.н. 


Последният вид сълзи се отделят при различни емоции. Те са в резултат от тъга или щастие или други силни емоции, включително смях. Според някои изследвания този тип сълзи съдържат допълнителни протеини и хормони, които не се срещат в другите два вида. Те имат дори обезболяващ ефект, поради което помагат на тялото да се върне в нормалното си състояние.


Синдром на сухото око

 

Синдромът на сухото около е често срещано състояние и се получава, когато липсват достатъчно количество сълзи, които да овлажняват окото. Състоянието може да доведе до усещане за дразнене, при което мигането може да бъде леко болезнено. Най-често в такъв случай се изписват капки за очи, които да ги овлажняват. Сред причините за сухота в очите са сухият въздух или вятърът, както и продължително гледане в компютър или телефон.

 

Защо при плач се отделят и секрети от носа?

 

Това се дължи на връзката между носа и очите. Когато слъзните жлези произвеждат сълзи, те преминават през слъзните канали, които се наричат още назолакримални канали. Така сълзите достигат до задната част на носа и продължават пътя си надолу през гърлото.

 

Новородените нямат сълзи, когато плачат


Любопитен факт е, че новородените не произвеждат сълзи, когато плачат, тъй като слъзните им жлези не са напълно развити. През първия месец те плачат без сълзи, а някои бебета могат да се родят със запушени слъзни канали.