Дихателните пътища могат да бъдат разделени на 2 функционални части. Горните дихателни пътища имат за задача да загряват и пречистват въздуха, а долните дихателни пътища включват белите дробове. Те са органи, подпомагащи процеса дишане. Те не са с еднакъв размер. По принцип десният е по-голям от левия, за да се осигури място за сърцето.

 

Белите дробове варират по размер, като възрастните имат бели дробове с дължина около 25-35 см, широчина - 10-15 см и тежат около 0,8-1,2 кг. 


 

Здравият бял дроб е розов на цвят с гладка повърхност, а хората, които пушат, увреждат белите си дробове и в резултат на това те стават черни и неравни.

 

Вдишваният въздух преминава през носа и фаринкса в трахеята, която се разделя на бронхи. Те се разклоняват на по-малки бронхи, които се развиват в алвеоли. Смята се, че възрастният човек има около 300 милиона бронхи.


Средностатистически човек прави около 20 000 вдишвания на ден. Когато се вдишва, диафрагмата се свива, а въздухът преминава през дихателната тръба и навлиза в алвеолите. Тънките стени на алвеолите позволяват на кислорода се свърже с капилярите, а червените кръвни клетки транспортират кислорода към кръвта, вените, тъканите и сърцето.

 

Когато диафрагмата се отпусне, се издишва, а тогава се освобождава въглеродният диоксид, който е ненужен за тялото.

 

А защо се случва прозяването? То настъпва, когато мозъкът получи сигнал за ниски нива на кислород в белите дробове. Чрез прозяването се приемат по-големи количества кислород, отколкото с дишането.


За да оцелее, тялото се нуждае от кислород. Интересен факт е, че въздухът, който се вдишва, съдържа 21% кислород, но тялото използва само 5%. Останалото се издишва. 

 

Друг много интересен факт е, че децата и жените дишат по-бързо. Те имат по-висока честота на дишане от мъжете. 

 

Чрез дишане от тялото се отделя половин литър вода на ден. Така че, дори в състояние на покой, тялото отделя вода, която трябва да се набавя ежедневно.

 

Капацитетът на белите дробове може да се подобри чрез редовни упражнения. Хората, които спортуват редовно, имат по-добър капацитет на белите дробове, а благодарение на това кислородът по-бързо достига до всички органи.