Шестчленно семeйство в Италия води абсолютно безболезнен начин на живот и то не защото никога не се сблъскват със състояния, които причиняват болка. Просто нямат физическата способност да усещат такава. И учените вече се опитват да разберат защо.

 

За целта екип от University college в Лондон провежда специално проучване, резултатите от което ще помогнат както за изясняване механизма на отключване на физическата болка, така и за разработване на максимално ефективни медицински средства за овладяването й. А досегашните резултати са повече от интересни.


 

Установено е, че всички членове на въпросното семейство имат пълния набор от нервни окончания по и под кожата си, които участват в регистрирането на болката, в отключванетo и провежданеот на нервните импулси за нея. Освен това тези нерви функционират напълно нормално. Въпреки това обаче, нито един от членовете на въпросното семейство не е споменал за болки в случаите, когато са постъпвали за лечение на изгаряния по кожата и дори на скелетни фрактури.

 

Именно тези случаи са провокирали научния интерес към състоянието на тези хора.

 

За момента се предполага, че основна причина за пълната липса на усещане за болка при тях се корени в рядка генетична мутация, която обаче все още не е изяснена. Доказателства в тази насока дава фактът, че нито един от представителите на семейството не споменава някога да е усещал болка и счита чувството за напълно непознато. Учените считат, че тази мутация води до значително повишаване прага на чувствителност на болковите рецептори и на практика няма банална ежедневна травма, която да може да прескочи този праг и да отключи изобщо някакво усещане за болка.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Установен е генът, в който възниква въпросната мутация. Очаква се изолирането и щателното му проучване скоро да посочи точните механизми, по които мутациите в него елиминират усещането за каквато и да било физическа болка при човека.

 

Резултатите ще са изключително полезни за разработването на ново поколение болкоуспокояващи лекарства.

 

Те ще са в помощ на напълно здравите хора, но преди всичко на тези, страдащи от хроничен болков синдром или на тези, засегнати от противоположното на разглежданото състояние – това, при което прагът на болка при човек е силно намален и дори леки травми отключват много силни болкови усещания.