Повече от половин век специалисти от различни области изучават връзката между йоните и човешкото здраве. Те стигат до единодушно съгласие, че в нашето съвремие здравето ни е силно повлияно от количеството и качеството на йоните, които са навсякъде в околната среда.


Инфрачервеното излъчване представлява над половината от енергията, отделяна от слънцето. Останалата част от тази енергия се излъчва във видима форма.

 


Инфрачервените лъчи се поглъщат лесно от различни видове тъкани и поради това са ефективни за затопляне на веществата, към които са насочени.


Тъй като проникват по-дълбоко от видимата светлина, тези лъчи намират многостранно приложение в медицинската практика.


През последните 25 години японски и китайски изследователи усилено проучват терапията с инфрачервени лъчи. В Япония група лекари са основали и дружество, наречено “Инфрачервено общество”.


Инфрачервените лъчи от невидимия спектър притежават способността да проникват в дълбочина и да се абсорбират изцяло от хиподермата – третият, най-дълбоко разположен слой на кожата.


В САЩ, Япония и редица европейски страни терапията с инфрачервени лъчи е станала част от ежедневната профилактична и лечебна практика. Тя дава многообещаващи резултати при много заболявания и травми.


Най-честите състояния, при които се прилага терапията са мускулни спазми, болка ниско в областта на гърба, някои мозъчни увреждания (например след сътресение), скованост (характерен симптом при различни ревматологични заболявания), както и преумора след усилена физическа активност. Прилагането на инфрачервена светлина при бурсити също дава много добър резултат. При ревматоиден артрит светлинната терапия с инфрачервени лъчи редуцира пряко ставното схващане и намалява болковият синдром. Освен това е налице увеличаване на кръвоснабдяването, като по този начин се способства за отстраняването на възпалителните инфилтрати.


Локалната терапия с инфрачервени лъчи чрез използването на светлинни източници (лампи) дава отлични резултати при заболявания като лицева парализа (парализа на Bell), раменен периартрит, ишиас, менструални болки, холецистит, екземи с прояви на инфектиране.


Добри резултати са налице още и при постоперативни инфекции, невродермит, както и симптоми на измръзване със съпътстващо възпаление.


Лечението с лампи, излъчващи инфрачервени лъчи, има профилактично и контролиращо инфекцията действие. Терапията стимулира възстановяването на засегнатите тъкани, ускорява зарастването на раната и не допуска образуване на груб белег.


Физикална терапия може да се прилага само след наместване на счупената кост. Инфрачервените лъчи облекчават болката, редуцират отока и повишават локалното кръвоснабдяване, като по този начин помагат за образуването на калциеви депа и предпазват от мускулна атрофия и инфекции. Обикновено лечението е комбинирано – физикална терапия и прием на антибиотичен медикамент.


Друга важна роля на терапията е в предпазването от мускулна атрофия и тъканни сраствания.


Постоперативна инфилтрация се характеризира с притискане от следоперативния секрет на нервни окончания, което от своя страна води до проявата на болка. Ако състоянието се влоши, може да се появи и гнойно течение. Терапията с инфрачервени лъчи намалява изтичането на секрет и повишава фагоцитозата. При изгарания терапията с инфрачервени лъчи значително подобрява локалното кръвоснабдяване, като същевременно предпазва от инфекции и ускорява зарастването на раните, без да се образуват груби белези.


Терапията с инфрачервени лъчи е противопоказана при някои заболявания и състояния като системен лупус, множествена склероза, по време на бременност, някои видове импланти - метални пирони, платки, изкуствени стави. Освен това не се препоръчва още по време на менструация и при хемофилици.