Какво представляват Лайдиговите клетки?

Лайдиговите клетки (интерстициалните клетки на тестисите) са основните производители на мъжкия полов хормон, тестостерон. Те се намират близо до семенни каналчета (тубули) на тестисите, където секретират тестостерон в присъствието на лутеинизиращ хормон (LH).

 


Тестостеронът е движещата сила зад развитието на мъжкия организъм и плодовитостта и е жизненоважен за сперматогенезата, ембрионалното развитие на мъжете и развитието на първични и вторични полови белези.


Какви са функциите на Лайдиговите клетки?

Лайдиговите клетки са вид специализирани клетки, които се намират в мъжките семенници (тестиси). Клетките на Лайдиг (Leydig) се намират в съединителната тъкан на семенните тубули, където произвеждат андрогена тестостерон. Производството на тестостерон от Лайдиговите клетки се контролира от наличието или отсъствието на лутеинизиращ хормон (LH).

 

Тестостеронът е жизненоважен за сперматогенезата (т.е. производството на сперматозоиди) и за развитието на първичните и вторичните мъжки полови белези. Този процес се контролира от лутеинизиращ хормон (LH), който се отделя от хипофизната жлеза. В присъствието на лутеинизиращ хормон, Лайдиговите клетки се стимулират да произвеждат тестостерон.


Производството на тестостерон се контролира от отрицателна обратна връзка между тестостерона и лутеинизиращ хормон. Когато нивата на тестостерон станат високи, LH се потиска и производството на тестостерон спира. Когато нивата на тестостерон са ниски, LH се освобождава от хипофизната жлеза и производството на тестостерон се възобновява.


Каква е структурата на Лайдиговите клетки?

Лайдиговите клетки обикновено се срещат в групи от десет в съединителната тъкан на семенните тубули. Те се характеризират с големите си кръгли, изпъкнали ядра и високото си съдържание на липиди.


Клетките на Лайдиг също съдържат изобилен гладък ендоплазмен ретикулум и митохондрии, което ги прави добре адаптирани за производството на стероиди (тестостерон).


Как се осъществява сперматогенезата?

Мъжките полови клетки (сперматозоиди) се развиват от зародишни клетки в тестисите чрез процес, наречен сперматогенеза. Производството на сперматозоиди се задвижва от тестостерона, така че като основните клетки, които продуцират този хормон, Лайдиговите клетки играят решаваща роля в сперматогенезата.


Тестостеронът, секретиран от Лайдиговите клетки, се дифундира в семенните тубули на тестисите, където се извършва сперматогенезата. Семенните тубули се състоят от три основни типа клетки – това са перитубуларните миоидни клетки, Сертолиевите клетки и зародишните клетки.


Зародишните клетки са вид унипотентни стволови клетки, които се делят, за да произвеждат гамети в полово размножаващите се организми. При мъжките организми те пораждат сперматозоиди. По време на сперматогенезата зародишните клетки се разделят чрез мейоза, за да произведат четири дъщерни хаплоидни клетки (имащи половината от броя на хромозомите на своите родителски клетки). Всяка дъщерна клетка е генетично уникална полова клетка и може да участва в оплождането.


Тестостеронът е жизненоважен компонент в този процес, тъй като подпомага завършването на мейозата, узряването на сперматозоидите и освобождаването на сперматозоидите. При липса на тестостерон зародишните клетки все още могат да се разделят чрез мейоза. Получените сперматозоиди обаче не успяват да узреят или не могат да бъдат освободени, което води до безплодие.


Библиография:
Biology Dictionary. Leydig Cell
Zirkin, Barry R; Papadopoulos, Vassilios (July 2018). "Leydig cells: formation, function, and regulation"
Svechnikov K, Landreh L, Weisser J, Izzo G, Colón E, Svechnikova I, Söder O. "Origin, development and regulation of human Leydig cells