Кучетата отделят повече сълзи от своите стопани когато са емоционални.

 

Според ново японско изследване очите на кучетата се пълнят със сълзи при всяка среща с техните стопани.


 

Специалната връзка между кучето и неговия стопанин предизвикава появата на сълзи в очите на домашния любимец в моменти, когато са изпълнени от позитивни емоции.

 

Идеята за проучването е на д-р Такефуми Кикусуи от университета Азабу в Япония, който има пудел за свой домашен любимец. Неговите сфери на познание включват ветеринарна медицина, социални науки и психология.

 

В изследването екип от специалисти проследява нивата на окситоцин, които нормално се повишват при контакт между хората и техните кучета.

 

Една от ролите на окситоцина в човешкото тяло, наричан още хормон на любовта, е свързана с положителните емоции и чувства, както и с доброто настроение.

 

Известно е, че кучетата също отделят окситоцин. Поради тази причина специалистите проверяват връзката между хормона и появилите се сълзи в очите на кучетата.

 

Първоначално, учените използват стандартен тест за измерване на обема на сълзите на кучетата преди и след събирането с техните собственици. Те забелязват, че обемът на сълзите се увеличава, при повторна среща с познат човек, докато при контакт с непознат това не се наблюдава.

 

В хода на изследването е установено, че при повишаване на нивата на окситоцин, обемът на сълзите също се повишава. Това разкритие подкрепя теорията на учените, че освобождаването на окситоцин има роля при производството на сълзи при среща на кучетата с техните стопани.

 

Специалистите правят анализ и на реакциите на хората, когато видят снимка на куче с насълзени очи. В тези случаи, хората имат по-положителни реакции спрямо животното.

 

Тези открития предполагат, че производството на сълзи при кучетата помага за изграждането на по-силна връзка между домашния любимец и неговите стопани.

 

От изследването е установено, че кучетата произвеждат сълзи в ситуации, които са възприети за позитивни. Все още не е известно дали кучетата произвеждат сълзи в отговор на негативни емоции.

 

Специалистите имат за цел да проверят дали продукцията на сълзи се повишава и при контакт между различни кучета и дали този отговор има социална функция сред животните.

 

Проучването е публикувано в сп. Current Biology.

 

Референции:

https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(22)01132-0?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0960982222011320%3Fshowall%3Dtrue