Кучето е първи приятел на човека вероятно заради обонянието си, което може да спаси и собственика му от невидими врагове. Обонятието на четириногия любимец наистина е феноменално. Не случайно кучетата са внедрени в граничната полиция, за да надушват наркотици и взривни устройства. Кучетата са обучават да надушват болести от години, в това число диабет, епилепсия, рак...


На различни изследователски екипи им е хрумнала идеята да проверят дали кучето може да надуши коронавирусната инфекция при човека. Такива опити са започнали учени от Университета Дърам и Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина с помощта на организацията Medical Detection Dogs.


Същата група учени е успяла да научи кучета от породата английски спрингър спаниел да разпознава миризмата на малария. Сега учените се надяват да постигнат същия успех при ковид.При заболяване организмът променя миризмата си. При всяко заболяване излъчваната миризма е специфична, което се дължи на различни отделяни съединения. Тези разлики могат да се уловят от чувствтелния нос на четирикракия ни приятел, споделят проф. Джеймс Логан от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина пред изданието New Atlas.


Изследователите предполагат, че кучетата могат да усещат високата температура, което също може да е от полза за откриване на заболели хора. 


От екипа твърдят, че обученото куче може да „изследва“ 250 души за един час. Има методика, която е била ползвана за разпознаване на бактериални инфекции от кучетата. Според учените при респираторните инфекции тялото отделя особена миризма. В момента учените обмислят варианти как безопасно да „съберат“ миризма от болни с COVID-19 пациенти, за да се пристъпи към обучението на четириногите спасители.