Оказва се, че времето навън може да има значителен ефект върху кръвното налягане. То може да се повиши през зимата и да се понижи през лятото. 


Една възможна причина за промяната в кръвното налягане през различните сезони е следната – през зимата кръвното налягане се повишава, защото кръвоносните съдове се свиват от студеното време. Това свиване се нарича вазоконстрикция и се осъществява от кръвоносните съдове с цел поддържане на телесната температура. Вазоконстрикция може да се получи и вследствие на други фактори, но една от най-често срещаните причини за това състояние са ниските температури на околната среда. Свиването на артериите не само поддържа телесната температура, но поради съпротивлението при преминаването на кръвта през стеснените кръвоносни съдове се повишава налягането в тях, което, ако продължи дълго време, е рисков фактор за хипертония, или трайно повишаване на артериалното налягане.


Обратно на свиването през студените месеци от годината, кръвоносните съдове се разширават, когато температурите навън се повишат. Горещината кара кръвоносните съдове да влязат в състояние на вазодилатация, или разшираване. Този процес се осъществява вследствие на множество причини, но конкретно в горещините вазодилатацията се осъществява, за да не прегрява организмът. Съответното намаляне на кръвното налягане би могло да предизвика усложнения, ако продължи достатъчно дълго. Ниското кръвно налягане може да доведе до шок и припадъци.Научно изследване, което разглежда влиянието на времето навън върху кръвното налягане е представено на научните сесии по хипертония на Американската сърдечна асоциация. На базата на анализираните данни учените откриват, че систолното кръвно налягане се повишава с до 1,7 mmHg през зимата в сравнение с лятото.


Високото кръвно налягане е проблем, засягащ над 1 милиард души в целия свят. Състоянието хипертония се причинява от затруднението на кръвта да циркулира из тялото, което може да е причинено от множество фактори като затлъстяване, диабет, инсулинова резистентност и диабет. Хипертонията, ако не е третирана, предразполага и към други сърдечно-съдови заболявания като инсулт, сърдечен удар, сърдечна недостатъчност и коронарна артериална болест. За лечение на хипертония се използват медикаменти, както и промените в начина на живот – здравословната диета, физическата активност и намаляването на приема на сол са добри начини за подобряване на състоянието на кръвоносните съдове.

 

Референции:

Barett, R. (2023, September 9) 049 - The Effect Of Temperate Seasonality On Systolic Blood Pressure Is Amplified In Population Control Rates. Retrieved 2023, September 14 from https://www.abstractsonline.com/pp8/?_ga=2.68132181.553845914.1693780001-1860925560.1690312372#!/10947/presentation/337