Когато става дума за кръстосване на краката, се ширят различни слухове, като някои от тях са дори стряскащи. Има ли научни факти зад твърденията, според които този навик може да навреди на здравето? Какво е нужно да знаем?
 
Разширените вени, заедно с пулсираща болка, често се свързват със седенето с кръстосани крака. Според съдовия хирург от Stanford Health Care Джон Харис между двете състояния няма вяръзка. За да предотвратим появата на разширени вени, следва да се концентрираме върху физическите упражнения и да намалим часовете, прекарани в заседяване. По отношение на разширените вени, е важно да знаем още, че те са наследствено състояние. 
 
Все пак, има някои данни, че седенето с кръстосани крака може да допринесе за развитието на разширени вени, но ефектът е по-скоро временен.
 
Друго притеснение, свързано с този навик, е изтръпването на краката. Макар това да се случва, не бива да се тревожим за по-сериозни увреждания на нервите. Когато краката се кръстосат, може да се окаже натиск върху фибуларния нерв, който се намира зад коляното. Той е отговорен за „доставянето“ на нервните сигнали към краката и ходилата. Веднага след като се освободим от тази позиция, се освобождава и напрежението, а малко по-късно отшумява и изтръпването
NEWS_MORE_BOX
 
Има и някои слухове, според които кръстосването на краката може да повиши нивата на кръвното налягане. Тук ситуацията е аналогична на изтръпването – кръстосването води до скок в кръвното, но то се връща към нормалното след като освободим краката. Въпреки моментния ефект, е препоръчително да се разхождаме на всеки 15 – 20 минути, ако работата ни е свързана с ежедневно седене
 
Друго опасение, свързано със седенето с кръстосани крака, е, че по този начин можем сериозно да деформираме стойката си. Това твърдение е частично вярно. Проблемът е, че при този начин на седене имаме склонност да се навеждаме настрани.