Кръстословиците са занимание за малки и големи. Те подобряват менталното здраве, особено на по-възрастните. Това доказват учените от Кралския колеж в Лондон, които правят мащабно проучване. В него участват над 17 000 души на 50 и повече години. 
 
Изследването цели да провери какви са мозъчните функции на възрастни в добро здраве - дали имат голям запас от думи в паметта, колко бързо забравят, как размишляват и колко помнят. 
 
Оказва се, че мозъкът на хората, които решават различни кръстословици тип пъзели, функционира сякаш е с 10-години по-млад. Екипът открива директна връзка между честотата на употреба на думи и скоростта и точността на изпълнението на девет когнитивни способности като внимание, разсъжаване, помнене и други. 
 
„Ако не ангажираш мозъка си с нещо, той става мързелив. Възрастните, които попълват кръстословици поне 1 час на ден, имат много по-добра памет и концентрация“, коментира д-р Сантош Кесари от Кралския колеж в Лондон. 
NEWS_MORE_BOX
 
Половината от хората, страдащи от болест на Алцхаймер и други дементивни разстройства, могат да подобрят състоянието си чрез различни занимателни игри, сред които и кръстословици. Здравословна храна, повече физическа активност, упражнения за ума, поддържането на социални контакти, са нещата, които също помагат в тази насока. 
 
Чрез кръстословиците възрастните предотвратяват свиването на мозъка с годините, подобряват връзките между клетките и засилват умствените си способности. Учените са на мнение, че ако пенсионерите харесват да решават кръстословици, те трябва да редуват различни видове. Причината е, че при използването на едни и същи мозъкът привиква и няма от какво да бъде предизвикан. Затова най-добър ефект имат кръстоловици, например Судоку, които не познаваме. При тях мозъкът ни тепърва се наглася да мисли и между отделните нервни клетки се създават нови пътища.