Всеки от нас има набор от различни бактерии, които живеят върху кожата му, като голяма част от състава им не се променя с времето, твърдят американски изследователи. 
 
По време на проучването, което те провеждат, се установява, че областите по тялото, където кожата е мазна, имат най-стабилен микро-биологичен отпечатък. Сухите участъци, които са изложени в голяма степен на външната околна среда, са относително стабилни. 
 
Стъпалата са сред областите, които в най-голяма степен променят микробния си облик, а причините за това най-вероятно са свързани с фактори като лична хигиена, поясняват специалистите. 
 
Кожата ни е дом на широк спектър от бактерии, гъбички и вируси. По-голямата част от тях са безопасни, но някои се свързват с развитие на кожни нарушения като акне, псориазис и екзема. 
 
Все още не е ясно как кожните микроорганизми варират в отделните области по кожата с течение на времето и как тези промени засягат здравословното състояние. 
 
За целта на проучването изследователите взимат кожни проби от 12 души, които са в добро здравословно състояние. Пробите са взети по три пъти за период от един месец до две години и обхващат 17 области по тялото. 
NEWS_MORE_BOX
 
Хейди Конг от Националния онкологичен институт и Джули Сегре от Института за националния институт за изследване на човешкия геном в САЩ установяват, че здравите хора съхраняват свой собствен микробен отпечатък. Те допълват, че той не се променя, въпреки излагането на дрехи, препарати или други хора от околния свят.
 
От данните на проучването става ясно още, че стабилността на кожните микроорганизми варира сред отделните участници и мокробните щамове, като някои показват повече промени от други. 
 
Резултатите от проучването са поместени на страниците на сп. Cell