В сравнение с останалите бозайници окосмяването при човека е значително по-слабо изразено. Този факт е и причината космената покривка да няма роля в запазване топлината на тялото.


Космите израстват от космените фоликули, които представляват вдавания в горния слой на кожата (епидермис) и достигащи до дермата. Матрицата, от която израства косъмът е т. нар. космена луковица и представлява най-дълбоката част на фоликула.


Космените фоликули се оформят по време на бременността, но след раждането нови не се появяват. През 5-6 ембрионален месец се появяват първите косми – лануго. Впоследствие се заместват с нови генерации косми – пухови (vellus). По време на пубертета на определени места по тялото израстват груби косми, които се означават като окончателни или терминални.Структурата на косъма включва корен, разположен в дермата и ствол, който излиза на повърхността на кожата. Космените фоликули, в които се разполага коренът на косъма са обвити от съединителна тъкан. При космите, които се намират във фаза на растеж коренът завършва с космена луковица.


Стволът на косъма от своя страна включва кутикула, корово вещество и медуларно вещество. Кутикулата е представена от тънки пластинки, които се застъпват помежду си. Коровото вещество се състои от няколко реда клетки. Някои от тях съдържат твърд кератин, който е вещество с голяма здравина и не се излющва.


NEWS_MORE_BOX


Най-дълбоко разположеното – медуларно вещество, заема осевата част на косъма и във вроговените клетки, които съдържа, се разполага мек кератин. В космите се открива три вида от пигмента меланин – черен, кафяв и жълт.


Косменият фоликул се състои от космена луковица, външно и вътрешно кореново влагалище. В космената луковица се намират делящи се клетки, поради което тя се означава още и като матрица. В нея се вдава хлабава съединителна тъкан, съдържаща капиляри и осигуряваща изхранването на луковицата.


В луковицата се разполагат още и меланиноцити, които синтезират пигмента меланин, като чрез своите израстъци го предават на кератиноцитите, които навлизат в коровото вещество на косъма.


В развитието на косъма настъпват няколко фази на активност (растеж, покой). В активната фаза във влагалището на мястото на атрофиралата луковица се оформя нова, от която израства нов косъм.