Мускулите на коремната стена можем да разделим на мускули на предната коремна стена и мускули на задната коремна стена. Като цяло, те изпълняват редица важни функции, първата от които е да защитават и предпазват органите, които са разположени в коремната кухина, като например черва, яйчници, матка и др. 
 
Друга основна роля на мускулите на коремната стена е участието им в дишането. По време на вдишването, мускулите на коремната стена релаксират и позволяват на органите в коремната кухина да се отпуснат надолу, като това води до разширяване на кухината и увеличаване на обема ѝ. По този начин се обезпечава оптималното пространство и количество навлязъл в дробовете въздух. По време на издишването, мускулите на корема контрактират, като избутват вътрешните органи нагоре, спомагайки притискането на дробовете и изхвърлянето на въздуха от тях. 
 
Функционирането и съкращението на мускулите на корема също е част от процесите на кашляне и повръщане, като спомагат за изхвърлянето през устата на въздух и субстрати от стомаха под налягане. 
 
Подобен е резултатът от контракциите на посочените мускули и последвалото увеличаване на инта-абдоминалното налягане при отделянето на екскременти от тялото – фекалии и урина. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Несъмнено, обаче една от най-важните роли на тези мускули е заложена в участието им в процеса, през който преминава всеки човек на планетата – неговото раждане. Появата ни на този свят е планирано да се осъщестява с дейното участие на контракциите на коремните мускули и макар, голяма част от ражданията в съвремието да протичат чрез хирургична намеса, важността на коремните мускули в детеродния процес е неоспорима. 
 
Макар и на шега, една от функциите на стегнатия корем и добре оформените „плочки“ на корема нерядко е да привличат окото на противоположния пол и да подкрепят нашето самочувствие.