Дилатацията на зениците представлява разширяване на диаметъра на зениците на окото. Този процес протича естествено, но може и да бъде индуциран.

 

В нормални условия зеницата на окото се разширява, за да позволи на по-голямо количество светлина да навлезне в него.


 

Лекарите специалисти използват капки за очи, които предизвикват по-продължителна дилатация на зеницата. Това позволява по-лесно оглеждане на очното дъно и диагностициране на патологични процеси в него.

 

Разширяването на зениците отнема известно време. Повечето капки за очи могат да доведат до дилатация за около 30 минути.

 

След постигане на желания ефект, зениците обикновено могат да останат дилатирани между 4 и 24 часа. Този интервал може да варира, тъй като различни фактори оказват влияние върху неговата продължителност.

 

Тези вариации могат да зависят от цвета на очите на хората. Обикновено при тези с по-светъл цвят, зениците остават по-дълго време разширени, в сравнение с хората, чийто очи са тъмни.

 

Възрастта на преглеждания пациент също е от значение. По-малките деца обикновено имат по-силно изразена акомодация на зрителния апарат. Следователно те изискват по-силни медикаменти за разширяване на зениците. В резултат на което очите на детето могат да останат разширени за 24 часа или повече.

 

Различните лекарствени вещества също имат различен ефект. Те могат да бъдат по-слаби или по-силни, което ще повлияе продължителността на дилатацията.

 

Разширяването на зениците на очите като цяло е безопасно, но е възможно да се наблюдават някои последващи странични ефекти, които в последствие отшумяват, като замъглено зрение, засилена чувствителност към светлина и трудност за фокусиране на близки обекти. Най-бързо настъпващият ефект е парене, което обикновено се появява, когато капките влязат в контакт с очите.

 

В много редки случаи човек може да получи алергична реакция към капките за разширяване на зениците, което да доведе до зачервяване и подуване на очите. По-тежките алергични реакции могат да предизвикат сухота в устата, зачервяване на лицето, висока температура или ускорен пулс.

 

Заради някои от тези реакции специалистите препоръчват след дилатация на зениците, избягването на работа с компютър или четене, както и носенето на слънчеви очила, които да предпазят очите от светлината и последващи дразнения.

 

Референции:

https://www.medicalnewstoday.com/